Je li Samsung S10 obitelj najbolja ikada? Mislimo da da, evo zašto

Je li Samsung S10 obitelj najbolja ikada? Mislimo da da, evo zašto

Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ su novi flagship mobiteli koji redefiniraju granice dizajna, tehnologije i mogućnosti sa spektakularnim rezultatima! Samsung je na sjajan način proslavio 10 godina postojanja S serije

Samsung S10 obitelj je vjerojatno najgore čuvana tajna, ali nije važno – to su najbolji mobitel današnjice. O njime se znalo praktično sve i prije predstavljanja zahvaljujući bezbrojnim leakovima. Srećom, Samsung je opet dokazao da radi daleko bolje mobitele nego što je umješan u čuvanju tajni.

Osim očekivanog evolucijskog napretka – brži čipset, bolje kamere, osvježen softver – Samsung Galaxy S10 obitelj donosi i mnogo većih ili manjih trikova koji znatno pridonose svakodnevnom komforu rada i zadovoljstvu korisnika.

Pogledajte što nas se posebno dojmilo, i po čemu je Samsung prvi i/ili najbolji.

Memorija

Koliko veliki SSD ima vaš laptop? 120 ili 240 GB, ako je noviji? Premium laptopi imaju najčešće 240 – 512 GB. Samsung Galaxy S10+ možete kupiti s čak 1 TB (1000 GB) memorije za pohranu (SSD ili flash memorija).

Ne samo da Samsung Galaxy S10+ može imati dvostruko veći prostor za pohranu, on je i dvostruko brži od tipičnog SSD-a laptopa (S10+ čita s 1000 MB/s, prosječan SSD je na 500 MB/s)!

Samsung-1-TB-S10

No to je očekivano, Samsung oduvijek pomiče granice kad su memorije u pitanju. To nas ne iznenađuje, pa Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova.

Najmanja količina memorije u novim Samsung S10 mobitelima je 128 GB, što je također respektabilno i većini korisnika sasvim dovoljno. RAM? Imate na raspolaganju od 8 do čak 12 GB!

Kućište

Samsung je uspio skresati okvire oko zaslona (bezele) na najmanju moguću mjeru, a super elegantno je nadmašio eru ne baš omiljenih notcheva (usjeka) na mobitelima za selfie kamere.

Rezultat je spektakularan!

Samsung S10 obitelj izgleda fantastično sa svih strana a zaslon čini preko 90% prednje površine mobitela. Očima posebno godi čista, glatka linija ekrana bez notcha, samo s malom rupicom u zaslonu za selfie kameru na koju u praksi zaboravite nakon par minuta korištenja.

Samsung S10 2

Posebno raduje što ovako atraktivan dizajn nije postignut na uštrb funkcionalnosti. Samsung Galaxy S10 (sva tri modela) donose izvrsne stereo AKG zvučnike, imaju natprosječno debelo Gorilla Glass 6 zaštitno staklo (jako dobro za čvrstoću, ali i dojam kvalitete!) te IP68 certifikat (otpornost na uron d o1.5 metara, do pola sata).

Tu je i reverzibilno bežično punjenje – vaš Samsung S10 je de facto bežični QI kompatibilan punjač na kojem možete puniti Galaxy Buds, pametni sat ili bilo koji drugi uređaj s bežičnim punjenjem. Samo ga naslonite na pozadinu vašeg mobitela.

Samsung S10 3

 

Posebna poslastica je keramička pozadina na odabranim 512 GB i 1 TB modelima. Keramika je super tvrdi materijal, koji je praktično otporan na ogrebotine. Keramička pozadina će izgledati kao nova i nakon višegodišnjeg korištenja.

Ekran(čina)

Samsung je neprikosnoveni lider u proizvodnji kvalitetnih ekrana još od Samsunga Galaxy Note 4. To je sasvim objektivna, mjerljiva tvrdnja koju svake godine potvrđuje Display Mate, ali i brojni drugi testeri i recenzenti.

Ove godine Samsung je još podignuo ljestvicu s Dynamic AMOLED ekranima, koji su svjetliji, s još točnijim bojama i praktično bez ikakve promjene pod bilo kojim kutem te s HDR10+ certifikatom.

Samsung S10 4

Kvaliteta prikaza je izvanredna. Čak i u usporedbi s drugim OLED ekranima, to morate vidjeti uživo.

Novost je i tvrda zaštitna folija. I dok kod drugih mobitela ona u praksi kvari sliku, na Samsungu S10 je nećete niti vidjeti niti osjetiti (pod prstima) a uz to je i premazana kvalitetnim oleofobnim premazom, koji znatno smanjuje packe po ekranu.

Čitač otiska prstiju ispod zaslona smo vidjeli na nekim mobitelima prošle godine, no svi redom su optički. Samsung Galaxy S10 i S10+ jedini koriste znatno napredniji ultrazvučni čitač otiska prsta ispod ekrana, koji je brži i značajno sigurniji jer ga ne možete prevariti isprintom vašeg otiska.

Ukratko: Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ imaju najbolje ekrane po svim parametrima. Bolji su od vašeg monitora, laptopa ili televizora. Želite još bolji ekran? Morat ćemo pričekati Samsung S11…

Kamere

Dvije stražnje kamere (S10e) ili tri su vrhunske kvalitete fotografija, ali i videa i to u svim uvjetima. Imate na raspolaganju klasičnu 12 MP kameru s promjenjivim otvorom blende (F1.5 / F2.4) te naprednom optičkom i elektronskom stabilizacijom slike. Tu je i 16 MP širokokutna kamera, te 2x optički zum (osim kod S10e).

Koja je ove godine dodatno unaprijeđena i sada se naziva Steady Shot. Samsung koristi OIS + EIS još od S7 modela za snimanje videa, no uz S10 vam više zaista ne treba Gimball ili slična stabilizacija, video je nevjerojatno miran i gladak.

Samsung S10 5

Selfie kamera ove godine može snimati i 4K video zapise, a kod S10+ modela dolazi u paru s dubinskim senzorom za bokeh efekt zamućenja pozadine usporediv s profesionalnim fotoaparatima.

Novost je i mogućnost snimanja HDR10+ video zapisa, koji će izgledati fantastično na HDR10+ ekranima (S10 ili Samsung QLED TV). Ali i svima ostalima.

Softver

Samsung Galaxy S10 obitelj dolazi s predinstaliranim Android 9.0 Pie, povrh kojeg je Samsungov One UI. Samsungova nadogradnja One UI je prepoznata među korisnicima i recenzentima kao izvrsna – sjajno je optimizirana i smisleno dizajnirana da olakša upravljanje velikim mobitelima s izduljenim zaslonima.

One UI radi izvrsno i na Samsungu S9 i Note 9 a snažniji hardver desetke jamči besprijekorne performanse, super glatki radi i uočljivo kraće učitavanje svih aplikacija.

Oprema

Ovo je lako previdjeti, ali Samsung već godinama ima najbolji ekosistem oko svojih mobitela. Bežični punjači, bežične slušalice, pametni satovi i prije svega obilje super kvalitetnih maskica sjajno nadopunjuju i štite vaš mobitel. Nitko nema tako kvalitetnu i funkcionalnu dodatnu opremu poput Samsunga.

Samsung S10 6

Nema sumnje, Samsung ima najbolje mobitele na svijetu. Hoće li ih i kada konkurencija uhvatiti? Možda u nekim aspektima, no prilično je sigurno da nitko neće još dugo vremena imati ovako privlačan spoj dizajna, tehnologije i praktičnosti. Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ su briljantni uređaji koje će biti pravi užitak koristiti na dnevnoj bazi.