Akcijske kamere

Akcijske kamere

Heroj i njegova konkurencija.

Brzi napredak tehnologije svakih par godina izbaci neku novu kategoriju uređaja, 'gadgeta' koji nam omogućuju nešto što donedavno nismo mogli ni zamisliti! Jedna od tih novih kategorija su i akcijske kamere: kamere koje će snimati akciju od koje će vam se zavrtjeti u glavi – samo dok ju gledate!

Ako ovog ljeta planirate baciti se u akciju – svakako nabavite i akcijsku kameru, kako bi svoje akcije ovjekovječili! Da poslije nitko ne može reći „Ma ja to ne vjerujem“!

Srećom, odabir akcijske kamere je jednostavan. Ili barem jednostavniji nego odabir mobitela ili laptopa… Naime, postoji jedan brend za kojeg smo svi čuli i koji je praktički sinonim za akcijske kamere: GoPro.

Riječ je o proizvodu iz ljubavi; da nije tako, njegov bi čelnik postao multimilijarder – a on je gotovo bankrotirao i zamalo odveo u propast svoju tvrtku, unatoč golemom porastu prodaje!

Bez brige, GoPro je još uvijek živ, i još je uvijek car tržišta akcijskih kamera: nisu mu uspjele naškoditi ni multinacionalke koje su mu se pokušale ubaciti na tržište!

 Dakako, i GoPro ima konkurenciju, premda ne direktnu: rivali su puno skuplji ili puno jeftiniji! Pa pogledajmo što se nudi…

 

GoPro Hero 7 Black

Ovaj model snima glatko i bez stativa, i to do 4K (a istodobno okida fotografije od 12 megapiksela – automatski!) Najzabavnije, najzanimljivije ili najstrašnije trenutke možete snimiti u Full HD razlučivosti (1080p) uz 8x slow motion. Možete upravljati glasom, pokretati snimanje osmijehom i snimati pod vodom do 10 metara dubine. Možete i uživo emitirati svoje pustolovine na Facebook, ili ih snimiti na SD karticu koja se dobiva u paketu.

 

GoPro Hero 8 Black

Najbolja akcijska kamera je s najnovijim modelom postala još bolja. Lakša, čvršća, sa četiri digitalne leće i prije svega: sa genijalnom stabilizacijom za sve rezolucije i svaki framerate! Nitko drugi to ne nudi, uključivo najbolje mobitele današnjice… Poboljšanja uključuju mikrofon, tanje tijelo, 2x čvrstoću i… pa, otkrijte nešto i sami!

 

Xiaomi Mi Action Camera 4K

Xiaomi je danas jedan od najuglednijih proizvođača smartfona na svijetu, koji nerijetko novim modelima postavlja nove standarde – no počeo je besramnim kopiranjem iPhonea, po znatno nižoj cijeni. Ova je akcijska kamera isto tako koncipirana: po ugledu na GoPro (stari!) ali više nego dva i pol puta jeftiniji. Ako vam njegova cijena odgovara, a cijena GoProa – ne: sve je jasno! K tome, ima i on svoje adute: lakši je, jednostavniji za upravljanje, baterije mu dulje traju…

 

DJI Osmo Mobile 3

Može li još jednostavnije i još jeftinije? Može! Ovo doduše uopće nije akcijska kamera – ovo je stativ (gimbal) koji će se montirati na mobitel, i tako mu omogućiti da snimi video i fotografije kakve sam po sebi ne bi mogao nikad snimiti! Može se montirati na gotovo svaki mobitel, a ugrađena baterija omogućit će mu čak 15 sati snimanja. Inače, ako vam DJI nije poznato ime: riječ je o najvećem proizvođaču dronova na svijetu, koji je u svijetu dronova ono što je GoPro u svijetu akcijskih kamera…

 

Garmin VIRB 360

… a što su GoPro i DJI u svom svijetu, to je Garmin u svom: vodeći igrač. Kad se radi o GPS uređajima. No njihova je publika bliska onoj koju zanimaju akcijske kamere; stoga se Garmin okušao i na tom polju. Samo što VIRB 360 nije direktan konkurent GoPro Hero kamerama: od njih je skuplji – i drugačiji: snima u 360 stupnjeva, u 5,7K razlučivosti, uz fotografije i širokokutni zvuk..