IFA 2018 highlights

IFA 2018 highlights

Ove godine vidjeli smo čak tri 8K televizora – Samsungov, LG-ev OLED i Sonyev prototip s čak 10.000 niti svjetline (svjetski rekord). Internet stvari (IoT) su posvuda pa će uskoro vaša pegla razgovarati s usisavačem, televizorom i frižiderom :-). Sveprisutno umrežavanje i pametni proizvodi (AI, umjetna inteligencija) će nam olakšati svakodnevicu i prema viđenom, to zaista funkcionira.

Huawei je predstavio novi Kirin 980 čipset, prvi općenito proizveden u 7 nm proizvodnom procesu (uskoro stiže novi iPhone također sa 7 nm A12 čipsetom, Snapdragon 855 mobiteli dolaze početkom 2019.) koji, očekivano, zbog toga ima prednost u performansama i potrošnji struje.

No, pogledajmo najzanimljivije novosti po brandovima. Krećemo sa Sonyem, jer je on jedini predstavio flagship mobitel…

Sony

Najzanimljiviji mobitel IFA sajma je svakako Sony Xperia XZ3, koja slijedi XZ2 dizajn i hardver, uz neka poboljšanja. Stražnja kamera i čipset su isti kao i kod XZ2 mobitela (19 MP Motion Eye, F2.0, Snapdragon 845) dok je selfie kamera nova, pa umjesto 5 MP ima 13 MP.

Tako je Sony po prvi puta ikada ugradio blago zakrivljeni OLED zaslon sa QHD+ rezolucijom i procesorom slike X-Reality s njihovih televizora, za apsolutno vrhunsku kvalitetu HDR, ali i svog ostalog sadržaja. I to je super vijest – nakon što je Sony značajno popravio kameru, sada je opremljen i vrhunskim ekranom, te nešto većom baterijom za bolju autonomiju.

Sony je, između ostaloga, predstavio i vrhunske slušalice Sony WH-1000XM3, prototip 8K televizora s najvišom svjetlinom ikada (čak 10.000 niti, najbolji TV-i današnjice ne prelaze 2000) te smo mogli vidjeti i kako radi novi X1 Ultimate procesor slike, koji je prema mnogima najbolji na tržištu. ugrađivat će se u njihovu Master seriju LCD i OLED televizora.

8K televizori

Velike zvijezde i najava budućnosti su dakle 8K televizori. Možemo se zapitati, čemu to? Pa, mi ćemo tek sljedeće godine prijeći na FullHD signal (2 MP), dok 4K (8 MP) tek sada, pet godina nakon predstavljanja, polako hvata priključak (4K Blu-ray, Netflix i slični streaming servisi, video kamere i mobiteli…). Rezolucija od 8K ima dvostruko više i redova i stupaca, dakle 4x više piksela od 4K rezolucije.

Trebaju li nam televizori s čak 32 MP? Kratko i jasno: ne, ako su “mali”, tj. do 65″ dijagonale. Velike dijagonale 70″ ili veće – da, jer matematika pokazuje da 120″ 8K televizor ima istu gustoću piksela (oštrinu) kao i 32″ FullHD televizor, što vrijedi i za 64″ 4K TV.

Ili, pojednostavljeno: ako 4K rezoluciju razvučemo na zaista veliki TV, ona više neće biti oštra kao što priželjkujemo.

dav

Kad ćemo imati tako velike televizore? Za cca 5 godina; gotovo svaki zid može prihvatiti 120″ televizor, i to je smjer u kojem se cijela industrija kreće. Tko ne bi poželio kino u vlastitoj kući, po cijeni današnjeg TV-a srednje klase i s kvalitetom slike boljom od najboljih kina…?

Samsung

Samsung je na Keynote konferenciji demonstrirao kako nove tehnologije s umjetnom inteligencijom (AI) i internetom stvari (IoT) mogu donijeti bolju praktičnost ljudskim životima te poboljšati iskustvo korištenja.

Najimpresivnija stvar koju smo vidjeli kod Samsunga je novi 8K televizor (očekivano), s (neočekivano!) dobrim upscalingom. Uviđate problem? 8K televizor moram prikazati i HD sliku preko cijelog zaslona, što znaći da signal od 1 MP mora razvući na 32 MP! Tu tradicionalni procesori slike ne prolaze dobro, pa je pomoć umjetne inteligencije presudna za kvalitetu slike. A ona je zaista iznenađujuća, ovo je najbolji upscaling kojeg sam ikada vidio. Izvrsno, nadam se da će AI upscaling naći put i do 4K televizora, i to što ranije.

IFA Samsung 1

Inače, ovo čudo se zove  Q900R QLED 8K. Samsunov QLED 8K TV dostupan je za kupovinu u četiri veličine zaslona, od 65, 75, 82 i 85 inča, te ima nekoliko 8K poboljšanja uključujući Real 8K Resolution, Q HDR 8K i Quantum Processor 8K a uz visoku rezoluciju, ovo je i iznimno svijetli TV – može proizvesti 4.000 niti svjetline, što je standard koji se susreće u većini filmskih studija.

Zanimljiv je i The Wall, microLED televizor, prototip nove tehnologije koja će parirati OLED-u (za koju godinu) te donijeti svjetliju sliku i biti potpuno otporna na burn in.

Note9_D1_carousel_Try&Buy

Poslušali smo i premium soundbarove Samsung / Harman Kardon HW-N950 i HW-N850, Family Hub pametni hadnjak, Dual Cook Flex pećnicu, te Note 9 i Galaxy Watch. Kao što znate, Note 9 možete kupiti već danas dok je za Galaxy Watch dostupan atraktivan preorder.

LG Electronics

LG se pohvalio prvim 8K OLED televizorom, imali su impresivni OLED Canyon kojeg je nemoguće napraviti drugom tehnologijom osim savitljivim OLED ekranima, te cijelu paletu različitih manje ili više pametnih uređaja, od hladnjaka za vino s interaktivnim vratima do pametnih zvučnika, TwinWash perilica i vrlo zanimljivih mobitela LG G7 One i LG G7 Fit.

lg-g7-3

Znate što su napravili? Uzeli su flaghsip kućište od LG G7 ThinQ modela, doslovno: a identičnim super bright QHD+ ekranom, IP68 i MIL STD standardima, Boomsound zvučnikom, 300 mAh baterijom. Razlike? LG G7 One je dio Android One programa, dakle ima čisti OS i super brze nadogradnje, no koristi stariji SD835 čipset i ima jednu stražnju kameru (identičnu), nedostaje mu širokokutna.

LG G7 Fit ima SD821 čipset i LG-evu ljusku povrh Androida 8.1, a glavni adut oba nova modela će biti cijena.  Ovo je jedinstven i po nama jako dobar pristup kreiranje Light, Lite ili Mini inačice flagshipa – kako već tko svoje naziva.

 

Panasonic

Japanci ove godine slave 100 godina inovacija, pa su se dodatno potrudili za ovako lijepo okruglu i prije svega impresivnu brojku. Naglasak im je bio na audiu, predstavili su pregršt (pametnih, naravno) zvučnika, slušalica i pojačala.

Njihovi televizori i dalje imaju vrhunsku kvalitetu slike po svim parametrima, pa naš SD signal možda i najbolje prikazuju na 4K televizorima, posebice u srednjoj klasi s modelima FX600 i FX700 koji su dobili HDR+ softversku nadogradnju.

 

HDR+ je novi HDR standard, koji konkurira do sada najboljem – Dolby Visionu. Dolby i dalje ima blagu prednost u kvaliteti slike, ali ona je sada minimalna i praktično nevidljiva na sadašnjoj generaciji televizora. HDR10+ je besplatan, i nudi znatno bolju sliku od “običnog” HDR10 standarda.

Panasonic je ponosan i na svoj high end Blu-Ray player UB9000, jako dobre fotoaparate GH5s serije, super snažne audio sustave SC-UA30 i SC-UA90.

Nagrađivani Panasonic UB9000 je jedinstven korištenju HCX procesora kojeg nalazimo u top modelima Panasonic televizora, za apsolutno vrhunsku kvalitetu slike.

Bilo je tu i mnoštvo brandova za koje nismo (još) niti čuli, kao i nekih premium tvrtki koje su kod nas nisu zastupljene (Metz televizori primjerice). Kod televizora OLED prevladava u visokoj klasi, dok je kod mobitela svih brandova i dalje prisutan trend sa zubom (notch) u zaslonu. Nadamo se da će taj mliječni zub otpasti do sljedećeg IFA sajma…

ovaj tekst je nastao u suradnji s Preporucamo.com portalom