Kako odabrati hladnjak?

Kako odabrati hladnjak?

S kupnjom hladnjaka svaki se neiskusni kupac može prilično opeći. No, nekoliko jednostavnih savjeta omogućit će mu ugodniji shopping i izbor upravo onog modela koji mu je najpotrebniji.

 Evo faktora koji utječu na izbor hladnjaka:

Tip i veličina

Ugradbeni ili samostojeći. Isto tako, kupac će se odlučiti za veličinu hladnjaka koja odgovara dimenzijama njegove kuhinje i dimenzijama njegovih prehrambenih prohtjeva. Najvažniji faktor prilikom odabira hladnjaka je taj da odredite veličinu koja će odgovarati vašoj kuhinji. Dakako, treba odabrati i omjer između standardnog dijela i ledenice –no, o tome kasnije.

Pozicija

Valja biti oprezan s dimenzijama hladnjaka, jer hladnjak mora imati dovoljno zraka s tri strane za hlađenje. To znači da mora biti oko 5 cm odmaknut od stražnjeg zida i nešto manje od bočnog. Također, temperatura prostora mora biti oko 20 stupnjeva, u protivnom je potrošnja električne energije osjetno veća. Hladnjak nikada ne bi trebalo pozicionirati tako da je na udaru sunčeve svjetlosti ili pored radijatora. Postavljanje kraj pećnice je najgora solucija.

Zapremina

Za dvočlanu obitelj dovoljan je hladnjak zapremnine 100 do 200 litara. Za četveročlanu obitelj ipak bi trebalo nabaviti hladnjak koji zaprema od 200 do 250 litara.

Energetska učinkovitost

U razredu A nalaze se hladnjaci koji su energetski najučinkovitiji a suprotnost je razred G. U startu su hladnjaci s oznakom A skuplji, ali naknadna ušteda električne energije opravdat će njihovu cijenu. Na tržištu su se pojavili i hladnjaci koji su zbog dodatne štedljivosti dobili još prestižniju kategoriju A++.

Zvučni i optički signali

Hladnjak danas mora funkcionirati sa znacima upozorenja, jer neprimjerena temperatura će zacijelo upropastiti namirnice, a ona je posljedica kvara, nestručnog podešavanja opcija ili, jednostavno, rezultat slučajno ostavljenih pritvorenih vrata.

Svježa zona

Svježa zona je prostor u hladnjaku s najprimjerenijom temperaturom (oko nule; od -2 do 3° C) za čuvanje svježih namirnica kao što su meso, ribe, voće i povrće. Vrijeme čuvanja ovih namirnica u svježoj zoni produžuje se čak pet puta.

Zaboravite na odleđivanje

Bolji hladnjaci imaju opciju NoFrost. Vlaga stvorena zamrzavanjem namirnica se odvodi, što sprečava leđenje dijela za zamrzavanje, pa više nema brige oko otapanja hladnjaka. Rashladni plin, međutim, suhog je tipa, što može dovesti do isušivanja namirnica poput povrća: preporuka je zaštititi ih plastičnom folijom prije odlaganja u hladnjak.

Koju veličinu odabrati?

Najvažniji faktor prilikom odabira hladnjaka je taj da odredite veličinu koja će odgovarati vašoj kuhinji. Hladnjaci su obično izraženi zapremninom u litrama, ali prvenstveno bi se trebali bazirati na vanjskim dimenzijama uzimajući u obzir širinu visinu i dubinu (računajte širinu hladnjaka s otvorenim vratima jer prelaze samu širinu hladnjaka).

Odabir boje

Hladnjaci dolaze u raznim bojama, od onih klasičnih bijelih do raznih inox varijanti, pa sve do ostalih boja poput žute, zelene ili narančaste, također mogu doći I u crnoj “staklenoj” varijanti. Treba napomenuti kako dolaze u varijantama “otpornim” na otiske prstiju.

Format

Trenutačno najpopularniji tip dizajna je onaj s francuskim vratima (French door). Ako ste ograničeni prostorom ili budžetom, postoje i druge vrste. Side-by-side hladnjaci su prepolovljeni vertikalno, sa zamrzivačem na lijevoj strani I hladnjakom na desnoj strani. Kombinirani hladnjaci dolaze u raznim vrstama i veličinama, u dvije izvedbe: sa zamrzivačem na gornjoj I donjoj strani.

 

Samsung RB31HSR2DSA

Samsung je najpopularniji proizvođač hladnjaka na našem (i svjetskom) tržištu, a ovo je najpopularniji model u našoj ponudi. Ovo je hladnjak energetskog razreda A+, sa 192 l prostora u hladnjaku i 98 u zamrzivaču. Opremljen je Easy Slide policom napravljenom na kotrljajućim okovima, koja se izvlači. Digitalni inverterski kompresor daje mu 10 godina jamstva.

 

Liebherr CU 2831

Ovaj model uglednog njemačkog proizvođača nudi A++ certifikat i veliki kapacitet (212 l za hladnjak, 54 litre za zamrzivač). Zanimljiv je i podatak o niskoj razini buke: 39dB(A). SmartFrost tehnologija značajno smanjuje dozrijevanje zamrznutih namirnica i kondenzaciju vlage. Na taj način je puno rjeđe potrebno otapanje zamrzivača.

 

Whirlpool ART 9810

Ovaj ugradbeni hladnjak također stiže od uglednog europskog proizvođača i osigurava tihi rad (35 dB). Staklene police s profilnim pročeljima pružaju robusnost, eleganciju i dodatnu sigurnost a ventilator osigurava nesmetan i ravnomjeran protok zraka u unutrašnjosti uređaja. Nude se automatske ili poluautomatske opcije za sprečavanje ili smanjivanje stvaranja leda.

 

Gorenje NRS9181VX

Lijepo je vidjeti da i naši prvi susjedi i dalje rade uređaje koji se na internacionalnim tržištima mogu mjeriti s europskim i svjetskim konkurentima. Ovo im je najpopularniji side by side model, unatoč tome što se ne može pohvaliti niskom cijenom – dok ne vidite njegove mogućnosti, uključujući ekstra veliki prostor (hladnjak 368 l, zamrzivač 167 l, dispenser za vodu “nije potreban priključak za vodu, hladnjak posjeduje rezervoar” )