Kako odabrati klima uređaj?

Kako odabrati klima uređaj?

Premda postoje razne vrste klimatizacijskih uređaja, na koncu se sve svodi na jednu. Mobilni klima uređaji nikad nisu uhvatili korijena na tržištu, premda djeluju praktično, jer ne koštaju puno manje a hlade puno slabije. Takozvani multi split sustavi su namijenjeni većim prostorima i uglavnom se ne koriste u stanovima i kućama nego u poslovnim prostorima. Tako ostajemo samo na jednom tipu klima za naše stanove (i manje poslovne prostore): split sustav koji se sastoji od unutrašnje jedinice (koja se montira na zid) i vanjske jedinice (koja se kabelom povezuje s unutrašnjom, zbog čega ćemo najčešće probušiti rupu u zidu).

Najveći problem oko klime za većinu je upravo ta nužnost montaže: to nije zadatak kojeg mogu obaviti amateri, treba ga prepustiti profesionalcima.

Ali, prije toga treba odabrati klima uređaj koji vam odgovara. Prvi korak u tom procesu je odabir snage uređaja. Profesionalci će vam reći da na taj izračun utječe čitavo mnoštvo faktora: ne samo veličina prostora nego i namjena prostorije (dnevna soba? radna? kuhinja postavlja drugačija pravila), pa broj osoba koje borave u njoj, broj rasvjetnih tijela i kućanskih aparata, izolacija zidova, izvedba prozora… Sve to može utjecati na izračun, ali osnovna kalkulacija je jednostavna: snagu uređaja treba pomnožiti sa 10 da bi se došlo do kvadrature prostora. Dakle, klima uređaj snage 2,5 kW odgovarat će prostoru do 25 m2, 3,5 kW bit će za 35 m2, 4,2 kW         za 40 m2 a 5,0 kW za 50 m2.

Energetski razred slijedeći je bitan faktor – jer klime su veliki potrošači. Uređaji višeg energetskog razreda  (A++ ili A+++) mogu vam donijeti uštede od čak 1400 kuna godišnje!

Još jedan bitan podatak je tehnologija filtra koju koristi klima uređaj. Na većini uređaja nalazi se jednostavan anti-alergijski filtar. Napredniji uređaji koriste katehinski filtar, a oni najskuplji imaju plazma filtar koji može ukloniti do 99% neželjenih čestica iz zraka. Jesu li među njima i čestice koronavirusa? Nije dokazano…

Među dodatnim mogućnostima najviše se traži Wi-Fi: mogućnost da klimom upravljate preko mobitela (što najčešće dodaje dodatne mogućnosti) i to ne samo iz prostorije u kojoj se nalazite, nego iz bilo kojeg kutka globusa. Tako možete uključiti klimu prije nego što dođete kući, da vas dočeka hladan dom – tko bi tome odolio?!

 

Vivax ACP-12CH35AEMI

Za ovaj uređaj domaćeg proizvođača vrijedi da Vivax i uz najnižu cijenu nudi više od konkurencije. Posebna 3D inverter tehnologija omogućuje znatne uštede energije, tihi rad i dugotrajnu kvalitetu. Unutarnja jedinica ima bio filtar i filtar prašine a vanjska ima sasvim novu konstrukciju koja je sada još tiša i otpornija na vanjske utjecaje. Sve to u energetskoj klasi A++ u hlađenju i A+ u grijanju.

 

LG PC12SQ Sirius

LG je vodeći proizvođač klima uređaja u svojoj Koreji, pa onda automatski i jedan od vodećih u cijelom svijetu. Ovaj model nudi Dual Inverter tehnologiju koja jamči uštedu energije i brže hlađenje, te Wi-Fi povezivost. Snaga mu je 3,5 kW (4 za grijanje) a stvara buku od tek 45 dB(A). Dolazi s 5-godišnjim jamstvom.

 

Midea Aurora

Ovaj uređaj poetičnog naziva (i manje poetičnog punog naziva: MSABBU/MOBA30-12HRFNX) nudi slične karakteristike kao LG-ev uređaj, ali po nižoj cijeni. Nudi i eko način rada, kao i 5 brzina ventilatora vanjske jedinice i 12 brzina ventilatora unutarnje jedinice, samočišćenje i detekciju curenja rashladnog sredstva.

 

Samsung AR12TXHQASINEU

Ovaj uređaj teško pamtljiva naziva nudi slične karakteristike kao prethodna dva, ali i Full HD filtar koji uklanja čak i najsitnije mikroskopske čestice tako da će zrak u vašem klimatiziranom prostoru uvijek biti čist i svjež te bez nezdravih čestica koje mogu rezultirati lošim ugođajem i raspoloženjem (virus da i ne spominjemo).