Kako odabrati parno glačalo

Kako odabrati parno glačalo

Više znanstvenih istraživanja potvrdilo je da je glačanje najomraženiji kućanski posao, kojeg ne voli obavljati više od polovice ispitanih. No baš zbog toga, važno je koje ćete glačalo odabrati! Jer, ne želite da vam taj mrski zadatak još više omrzne alatka kojom ga obavljate…

Naravno, glačala su – vjerojatno baš zbog svoje neomiljenosti – najjeftiniji kućanski uređaji. Cijene im se kreću od nekih 150 kuna pa do maksimalno stotinjak eura. Više će platiti samo profesionalci.

Svejedno, računajte na dodatni trošak: dasku za glačanje, koja osigurava mirnu podlogu dok glačate. Na savjetujemo da kupite najjeftiniju podlogu – premda će i skuplju trebati relativno brzo zamijeniti, jer se te stvarčice brzo habaju.

Za razliku od većine tehničkih naprava, glačala ne nude neku brojku po kojih možemo procijeniti. Snaga (u Wattima – W) je podatak koji se najčešće navodi; u načelu, veće brojke su poželjne, ali (pre)jaka su glačala namijenjena profesionalcima, koji će njima znati rukovati.

Druga stvar na koju treba obratiti pozornost je težina glačala. No, tu nemamo vrijednost koju ćemo preporučiti svakome: umjesto proučavanja brojki, trebalo bi isprobati kako vam glačalo leži u ruci – i to svakako s punim spremnikom vode, prije nego što se ona pretvori u paru.

Kad već spominjemo vodu: provjerite koju vrstu vode preporuča proizvođač. Običnu, kuhinjsku vodu nitko ne preporuča, ali neki inzistiraju na destiliranoj vodi.

Provjerite i kako glačalo izgleda s donje strane: uzorak na dnu može vam odati koliko se proizvođač potrudio oko dizajna uređaja.

Računajte da ćete glačalo morati ponekad koristiti i okomito (primjerice, da navlažite veće komade odjeće) te da se jednostavno da podesiti intenzitet pare (temperatura) jer različiti materijali zahtijevaju različitu temperaturu – baš kao kod pranja.

Konačno, provjerite kakav je kabel za struju. On mora biti pokretan, tako da ga lako možete odmaknuti od vrućeg glačala. Postoje i bežična glačala, kod kojih se kabel može odvojiti, da ne smeta.

Na koncu, provjerite i hoće li se glačalo automatski isključite kada ga neko vrijeme ne koristite. Nije to obavezna mogućnost, ali može dobro doći…

Philips GC4543/30

Philips nudi mnoštvo tehnologija za bolje glačanje a među njima su stalan mlaz pare do 50 g/min koji osigurava prodiranje do 20 % veće količine pare kroz tkaninu (a ako je potrebno, oslobodit će se dodatna količina pare: 210 grama je u rezervi), snaga od 2500 W za brzo zagrijavanje te brzo uklanjanje kamenca za 15 sekundi.

Bosch TDA503011P

Kod ovog glačala, posebna ploča za glačanje s trofaznom tehnikom glačanja (ovlaživanje, sušenje i ravnanje) jamči savršenu raspodjelu pare i najbolje klizanje. DripStop je ugrađena kontrolna funkcija u glačalu koja samostalno regulira temperaturu protoka vode - što sprečava nastanak kapljica vode i ružnih mrlja od vode na tkaninama.

Tefal FFV5605E0

Ovo glačalo iz Tefalove serije TurboPro opremljeno je novim Tefal Turbo Boostom, za udar pare koji prodire duboko u tkaninu kako bi uklonio i najčvršće nabore. Snage 2600 W, ovo glačalo osigurava brzo vrijeme zagrijavanja i veliku učinkovitost za brzo i besprijekorno glačanje svaki dan. Nudi i integrirani sustav protiv kamenca.