Kako odabrati perilicu rublja

Kako odabrati perilicu rublja

PERILICE RUBLJA I KOMBO UREĐAJI
Prilikom kupnje perilice rublja, prosječni kupac suočen je sa gomilom informacija, stručnih termina I marketinških pojmova koji mu ni malo ne olakšavaju odabir uređaja koji najviše odgovara njegovom potrebama. Kako bi vam pomogli u vašoj kupnji, složili smo ovaj kratki vodič. Prilikom odabira nove perilice rublja, određeni kriteriji su važniji od drugih I pomoći će vam da znatno suzite izbor iz široke ponude. Navodimo najvažnije

KAPACITET
Kapacitet perilice svakako je jedan od najbitnijih kriterija prilikom odabira novog uređaja. Koji vam je kapacitet potreban ovisi o tome koliko članova ima vaše kućanstvo i kakve predmete mislite prati. Perilice danas dolaze u kapacitetima od 2 do 12 kilograma. Kapacitet od 8 kg već je par godina standard i zadovoljit će potrebe pranja rublja za četveročlanu obitelj. Ukoliko mislite prati velike premete kao što su deke, jastuci i popluni ili imate brojnu obitelj, razmislite o većim kapacitetima.

CENTRIFUGA
Centrifuga se kod perilica izražava u brojkama koje se kreću od 700 do 1600 a govore koliko puta se bubanj okrene u jednoj minuti tijekom ciklusa uklanjanja vlage iz oprane robe. Što je brojka viša to je centrifuga učinkovitija i ima mogućnost uklanjanja većeg postotka vlage iz vaše odjeće. Iako viša centrifuga znači da će se vaša roba posušiti u kraćem vremenskom roku, ima par stvari na koje trebate pripaziti. Veći broj okretaja više gužva robu, što nije bitno ako sušite ručnike, međutim ako sušite košulje ili bluze, bolje je odabrati niži broj okretaja. Kod predmeta koji zahtijevaju peglanje također je dobro odabrati niži stupanj centrifuge kako bi roba zadržala dovoljno vlage, što pomaže pri uklanjanju nabora i neravnina.

ENERGETSKA UČINKOVITOST
Kao što ste vjerojatno primijetili, Europska unija, a samim time i Hrvatska, prešla je na novi standard energetskih naljepnica. Nova energetska skala nudi razrede od A do G te na tržištu više nećete naći uređaje s oznakom A+, A++ ili A+++. Svrha nove energetske skale je potaknuti proizvođače da proizvedu uređaje koji su energetski učinkovitiji nego što su bili do sad. Potrošnja uređaja se izražava u kWh na godišnjoj razini i olakšava snalaženje prilikom kupnje. Što je uređaj bliži slovu A to je energetski učinkovitiji.

INVERTERSKI MOTOR
Inverterski motori su novi tipovi motora koji se koriste u perilicama rublja a ono što ih najviše razlikuje od standardnih je da koriste elektromagnete  umjesto  četkica za prijenos električne energije. Prednost inverterskih motora je smanjena buka, bolja energetska učinkovitost i dulji vijek trajanja u odnosu na standardne.

PARA
Neke perilice imaju programe koje koriste vodenu paru za čišćenje odjeće. Vodena para je iznimno korisna za ljude koji pate od alergija jer visoka temperatura vodene pare uništava štetne alergene. Vodena para se također može koristiti za osvježavanje odjeće bez potrebe za pranjem. Ukoliko ste bili u kafiću i odjeća vam smrdi na dim, parna funkcija će osvježiti vašu odjeću uklanjajući neugodne mirise.

BUKA
Buka koju uređaj proizvodi još je jedan važan kriterij prilikom kupnje. Ukoliko živite u zgradi sa lošom zvučnom izolacijom, znate iz osobnog iskustva koliko je iritantno kada stara perilica krene u ciklus centrifuge u sitnim noćnim satima. Srećom, puno perilica koristi inverterske motore što ih čini znatno tišim. Tijekom kupnje konzultirajte energetsku naljepnicu kako bi provjerili koliko je uređaj glasan.

DIMENZIJE
Prilikom odabira novog uređaja dobro je izmjeriti prostor u koji će se uređaj smjestiti. Ukoliko ste ograničeni s prostorom, tražite tzv slim modele, koji su plići od standardne dubine od 60 cm. Ukoliko nemate dovoljno prostora za standardnu perilicu, možete odabrati perilicu s gornjim punjenjem koje su u pravilu puno uže od standardnih perilice sa prednjim punjenjem.

KOMBO UREĐAJ
Ukoliko ste ograničeni prostorom a imate potrebu i za perilicom i sušilicom rublja, Kombo uređaj je najbolje rješenje. Prednost je da nakon ubacivanja rublja možete zadati programe i pranja i sušenja što čini proces korištenja iznimno jednostavnim. Kombo uređaj je idealan i ako imate malu djecu, jer perilica može raditi više puta dnevno a programi sušenja po potrebi.

U ovom vodiču je navedeno 5 glavnih kriterija prilikom odabira novog uređaja, međutim tijekom kupnje ćete se sretati sa dodatnim mogućnostima koje nude moderne perilice. Tako neke imaju mogućnost automatskog doziranja deterdženta, druge miješaju vodu s komprimiranim zrakom a neke imaju i programe u kojima koriste paru za čišćenje i osvježavanje robe. Sljedeći savjete iz ovog vodiča, vaše iskustvo kupnje će postati puno jednostavnije i lakše ćete odabrati uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno se obratite našim prodajnim savjetnicima koji su već dugi niz godina među najbolje educiranim prodavačima na tržištu.