Kako odabrati perilicu rublja

Kako odabrati perilicu rublja

Nabrojat ćemo te faktore, jedan po jedan, jer one imaju presudan utjecaj na izbor perilice koju ćete kupiti. 

Punjenje 

Perilice rublja mogu imati prednje ili gornje punjenje rublja. Prilagodite dubinu perilice prostoru i potrebama. Možete birati dubine od 40, 45, 52 i 60 cm. Raspitajte se i o kapacitetu koji može biti 3,5-12 kg za perilice s prednjim, odnosno 5-8 kg s gornjim punjenjem. 

Vrata 

Danas proizvođači nastoje staviti što veća vrata na perilice rublje i to tako da su lagano okrenuta prema gore. Na taj način se lakše stavlja i vadi rublje iz perilice. Valja obratiti pažnju na smjer otvaranja vrata, upravo zbog pozicioniranja perilice u manjem prostoru. Veliki kut otvaranja vrata i do 180 stupnjeva omogućuje lakšu uporabu. 

Energetski razred 

Kao i kod slučaju hladnjaka, najbolja investicija pri kupnji odnosi se na visoki energetski razred koji jamči nisku potrošnju električne energije i vode. Naj - štedljivije perilice su u energetskom razredu A+++. 

Centrifuga 

Okretaji centrifuge pokazuju koliko puta u minuti se okrene bubanj prilikom centrifugiranja rublja. S više okretaja ostaje manje vode u rublju što znači da će se rublje sušiti kraće. Perilica ima između 800 i 1600 okretaja u minuti; najčešće 1200 a rjeđe 1000 ili 1400. 

Programator 

Sastavni dio svake perilice rublja je programator, koji može biti elektronski ili mehanički. Elektronski programator je jednostavniji za uporabu i nudi dodatne mogućnosti, a pranje se prilagođava vrsti i količini rublja. 

Inverter motor 

On poskupljuje perilicu, ali to se isplati – jer će perilica trošiti manje struje, trajati dulje i raditi pouzdanije, a k tome i raditi tiše te brže oprati rublje. Kod inverterskog motora, umjesto četkica rotor okreću magneti pa nema trenja i zaustavljanja da bi se bubanj okrenuo i ohladio. 

Senzor mase 

Kada izmjeri količinu rublja koju ste ubacili u bubanj, perilica će po njoj podesiti sve parametre pranja. Rezultat je optimalna potrošnja energije i vode, kraće pranje i značajno tiši rad. 

Parna funkcija 

Ova funkcija poskupljuje perilicu ali donosi ne jednu nego četiri velike prednosti. Prvo, omogućuje da umjesto cijelog ciklusa pranja samo “oparite” odjeću - ako trebate samo očistiti mrlje ili se riješiti neugodnih mirisa, cijeli ciklus nije potreban i sve će biti gotovo za dvadesetak minuta. Drugo, parom osvježenu odjeću lakše ćete i brže izglačati. Treće, nema opasnosti da ćete izblijediti boje. Četvrto, i u današnjoj eri koronavirusa možda i najvažnije: parna funkcija će efikasno pobiti viruse i bakterije koje bi možda preživjele klasično pranje. 

Automatsko doziranje 

"Pametna" funkcija koju su uveli Bosch i Miele omogućuje da perilica sama otkrije vrstu tkanine, količinu rublja i razinu zaprljanosti – pa da tome prilagodi količinu vode i detergenta koju će potrošiti. 

Wi-Fi 

A što će mi bežična mreža u perilici, pitate se? Osim da daljinski provjerite je li sve OK – zato da unaprijed pripremite sve što treba oprati, pokrenete sve što treba oprati dok ste vani – i sve vas dočeka čisto kad se vratite kući! Pa tko bi tome odolio? 

Najprodavanija perilica koja dolazi od naših susjeda pripada slim liniji: dubina joj iznosi svega 43 centimetra. Zbog toga je broj okretaja centrifuge smanjen na svega 1000 okretaja, ali ostali podaci su standardni, uključujući A+++ certifikat. Upravljačko sučelje jednostavno je za uporabu – u tri koraka možete pokrenuti proces pranja: uključite perilicu rublja, odaberite program i pritisnite Start! 

Najpopularniji model korejskog proizvođača donosi tehnologiju Eco Bubble koja jamči snažno čišćenje čak i pri niskim temperaturama: deterdžent se pretvara u mjehuriće tako da brzo ulazi u tkaninu i lako uklanja prljavštinu istovremeno štiteći tkaninu i štedeći energiju. Digitalni inverterski motor certificiran je da radi 20 godina – uz jamstvo od 10 godina. 

Ova perilica njemačkog Boscha dolazi sa čitavim nizom novih tehnologija kao što su EcoSilence Drive koji jamči iznimno energetski učinkovit i tihi rad te dugi vijek trajanja; AllergyPlus tehnologija, posebno razvijena za potrebe alergičara i osoba s osjetljivom kožom; ActiveWater za doziranje količine rublja štedi vodu i vaš novac te funkcija kojom tijekom pranja možete dodati zaboravljene predmete. 

I ova perilica dolazi iz uglednog europskog proizvođača i nudi vrlo iskoristivu novu tehnologiju: SensiCare prilagođava trajanje programa veličini punjenja trošeći manje energije i vode i sprječavajući predugo pranje rublja te tako omogućava najekonomičnije cikluse i za najmanja punjenja. Njezin elegantan dizajn štedi prostor bez ugrožavanja kapaciteta ili kvalitete njege. 

AEG L7FBE69SA 

Najnoviji model koji dolazi iz njemačkog AEG-a održava vaš profesionalni izgled izravanavajući do jedne trećine nabora na vašim košuljama - bez glačanja, kratkim programima uz pomoć pare. Inteligentni senzori AutoDose izračunat će preciznu količinu deterdženta i omekšivača te tako zaštititi vašu odjeću od preranog starenja uzrokovanog prekomjernim dozama deterdženta. Klasici od pamuka bit će trostruko dulje otporni na deranje.