Kako odabrati televizor

Kako odabrati televizor

Pravi je trenutak za nabavu novog televizora! Kao što vjerojatno znate, sadašnji digitalni TV signal se gasi 12. studenog 2020. a novi se već može pratiti u 97% hrvatskih domova. Da bi ga pratili, trebate nabaviti novi televizor s DVB-T2 prijemnikom (a to su svi u našoj ponudi) ili makar novi TV prijemnik. Novi prijemnik je u svakom slučaju dobro imati, makar za backup (rezervu) ako TV primate preko operatera (osim ako koristite EVOtv modul – tada već imate odgovarajući prijemnik, pa vam rezerva ne treba). 

Ostali tipovi prijemnika nam nisu toliko bitni: kabelski (DVB-C) prijemnik ćete ionako dobiti od kabelskog operatera a onaj u televizoru vjerojatno nećete moći iskoristiti jer naši operateri ne vole kad koriste standardne prijemnike; draže im je kad ste ovisni o njihovoj tehnici. Slično vrijedi i za satelitski prijemnik (DVB-S2 ili stariji S): operateri će vam radije uvaliti vlastiti a ako se sami kanite udubiti u bogatstva ponude satelitske televizije preferirat ćete samostalni prijemnik koji nudi više mogućnosti. 

S priključcima je još jednostavnije: sve što vam treba je HDMI, a za njega vrijedi jednostavno pravilo: što ih je više (HDMI priključaka), tim bolje. Signal najviše, 8K razlučivosti može se prenositi jedino putem HDMI 2.1 standarda. Naravno, poželjno je da televizor ima i USB priključak kako bi mogli bez velike petljancije prikazati fotografije s USB memorije, no sad već ulazimo u tematiku Smart TV-a. 

Smart TV je odgovor na vrlo konkretne želje i potrebe kupaca: da na velikim ekranu svog TV-a bez velike petljancije mogu pogledati spotove s YouTubea i druge internetske sadržaje (Netflix, Amazon Prime Video, HBO GoPickboxPlex, Kodi, HRTi, aplikacije vašeg IPTV providera (npr. MaxTV Go) te web preglednik, a isto tako i da mogu, opet bez velike petljancije, pristupiti sadržajima razbacanim po drugim uređajima u stanu (računala, tableti, mobiteli, USB memorije), bili to piratski filmovi ili nevine snimke s godišnjeg odmora.  

Na što još treba obratiti pozornost? Ponajprije na panel - što je stručni izraz za sam ekran, površinu na kojoj se prikazuje slika. Jasno je da je je upravo kvaliteta panela najodgovornija za kvalitetu slike (premda nije, kako bi se moglo pomisliti, jedini "krivac" za nju: digitalne tehnologije poboljšanja slike mogu dosta popraviti/pokvariti dojam). U kvalitetu panela lako ćete se uvjeriti vlastitim očima. 

Ako TV kanite koristiti za gaming, obratite pozornost na latenciju signala. Taj nam podatak govori koliko dugo TV obrađuje signal, što se reflektira kao kašnjenje na unos sa primjerice gamepada. Neki televizori (Samsung, LG...) imaju podršku za Freesync na 4K, što znači da mogu prilagoditi broj sličica u sekundi (fps-a) u skladu s konzolom, za ugodniji i tečniji doživljaj igranja. Od ove godine, specifikacije TV-a u gaming svijetu ocjenjuju se prema tome može li TV prikazati 4K na 120 Hz, osim dakako 8K (nova generacija konzola). 

U trgovini ćete na ekranu televizora najčešće vidjeti snimljene materijale koje je pripremio proizvođač (demo). Od njih nema velike koristi jer su pripremljeni upravo tako da zamaskiraju nedostatke i prenaglase prednosti televizora na kojem se prikazuju. Za usporedbu je bolje pogledati kako televizori prikazuju TV program (običan, zemaljski), a još bolje je da televizoru “podmetnete” dobro poznatu scenu iz vašeg omiljenog filma. 

Vaše vlastite oči bit će najvažniji kriterij za odabir televizora, a na brojke se nemojte previše osvrtati. Jedini bitni podatak je onaj o razlučivosti, a manje-više svi ostali (kontrast, osvjetljenje, osvježavanje, brzina) nisu usporedivi jer različiti proizvođači koriste različite tehnike mjerenja. 

Što se tiče razlučivosti, pravilo je jednostavno; što više, to bolje. Najbolji izbor je 8K, slijedi 4K, pa Full HD (1920*1080) a najlošiji je običan HD (720p, 1280*720). 

Ako se još uvijek dvoumite koji i kakav televizor odabrati (što stvarno nije lako: koliko samo modela ima!) razmislite o tome što ćete na njemu najčešće gledati i pronađite model koji nudi odgovarajuće karakteristike. Primjerice, ako na televizoru najviše volite gledati sport, utrke Formule 1 i akcijske filmove - pronađite televizor koji ne trza pri nagloj izmjeni scena. Ako najviše volite gledati filmove, uzmite televizor s najboljim panelom. Ako na televizoru najčešće gledajte TV program (da, ima i toga!) ne treba vam neki "divljih" karakteristika. 

Još jedna "sitnica": proučite daljinski upravljač. Možda vam se to ne čini bitnim, ali sjetite se koliko vremena provodite uz njega. To je glavno "sučelje" za kontrolu televizora. Tko ima daljinski u rukama, taj je pravi gazda u kući! 

Što je još važno? Veličina! Premali vas sigurno neće usrećiti. Je li vam ekran u kinu ikada prevelik? TV-i su narasli do veličine projektorskih platana pa budite sigurni da u sobi od dvadesetak kvadrata 85" TV nije prevelik, za sobe do 10 kvadrata 75", a u još manje će stati 65". 

 

Ovaj predstavnik Grundigove serije Vision 7 nudi visoki dinamički raspon (HDR) koji donosi izrazito detaljni prikaz svjetla i sjene. Tu je i Smart Interactive platforma s Quad Core procesorom. Uz ekran veličine 140 cm (55") nećete imati muke prepoznati što je na slici, a nude se i 4K rezolucija te Smart mogućnosti, uključujući podesive widgete. 

 

Unatoč visokoj cijeni, ovo je jedan od najpopularnijih televizora u našoj ponudi - što dosta govori o njegovoj kvaliteti. Od brojnih tehnički naprednih karakteristika izdvajamo 55" Triluminos ekran, 4K razlučivost, Android TV platformu, Dolby Vision i HDR10 certifikat, preporuku Netflixa, ugrađeni Chromecast, uzak aluminijski okvir, Bluetooth i snimanje na USB disk. 

 

Samsung je najpopularniji proizvođač televizora, a ovo je njegov najpopularniji model, koji po umjerenoj cijeni nudi veliki 55" ekran i 4K (UHD) razlučivost - i to tako da “normalnu” sliku standardne razlučivosti nadogradi na 4K, pomoću UHD procesora. Isti se čip brine i za to da poboljša sliku povećavanjem dubine boja i povećavanjem kontrasta, tako da vidite tamne dijelove. 

 

Ovo je televizor uobičajene veličine (32" - 80 centimetara) koji donosi nekoliko izvanrednih osobina. Prva je Android - “pametni” operacijski sustav na kojeg smo navikli s mobitela, a koji omogućuje da lako koristimo internetske sadržaje (YouTube, društvene mreže, vijesti, web stranice) i lako se spajamo na mobitele. Drugi je AmbilightPhilipsova tehnologija koja poboljšava sliku pozadinskim osvjetljenjem.