Kako odabrati ploču za kuhanje

Ploče za kuhanje su sve omiljenije, jer pojednostavljuju i ubrzavaju pripremu hrane

Kako odabrati ploču za kuhanje

Odlučili ste se nabaviti ploču za kuhanje? Unaprijed čestitamo i vjerujemo da nećete biti razočarani. A što se tiče izbora, on je jednostavan! Na brzinu ćemo vas provesti kroz njega…

Prvi izbor je: plinska, električna ili kombinirana ploča za kuhanje? Za mnoge od nas, izbora ni nema – jer plin nije dostupan ondje gdje živite.

Plin je omiljeni izbor, zato što je znatno jeftiniji od struje. No ima i mana: kuhanje traje dulje a ploče je puno teže oprati i treba ih češće prati. Također ih treba i održavati: serviser će vam trebati i nakon ugradnje. K tome, otvoreni plamen je rizik, pogotovo ako imate malu djecu.

Električna ploča je skuplji izbor – i u startu i kasnije, jer kuhanje na struju je puno skuplje. No kuhanje traje kraće a čišćenje je jednostavnije i brže. Zgodna mogućnost je i što možete podesiti timer da automatski završi s kuhanjem u određenom trenutku.

Poseban tip električnih ploča za kuhanje su indukcijske ploče. Sve su popularnije, iz dva razloga: troše puno manje struje i manje vremena. Loša strana je što su još skuplje te što zahtijevaju posebne posude s feromagnetnim dnom. Ove je ploče lako oprati: ako se hrana prospe preko njih, neće se jako uprljati jer neće dospjeti na zagrijanu ploču; zagrijava se samo onaj dio ispod posude u kojoj kuhate, a on se i brže hladi.

Na koncu, upozorenje: ako imate ugrađen pacemaker, ostavite između sebe i indukcijske ploče barem pola metra razmaka: elektromagnetski signali iz ploče mogu ometati pacemaker.

Još jedan detalj: već prema tome za koliko ukućana kuhate, odaberite veličinu. Najčešće ploče za kuhanje su one veličine 60 centimetara, sa četiri polja. Postoje dakako i veće ploče, kao i manje, sa samo dva polja. Osim uobičajenog rasporeda, sa četiri jednaka polja, postoje i one koje omogućuju kombinacije, primjerice jednim velikim prostorom na koji će stati veća posuda (wok ili plitica za ribu) ili potpuno fleksibilan prostor na kojeg slobodno možete rasporediti posude raznih veličina.

Electrolux EGE6182NOK 

Naša najprodavanija ploča za kuhanje je ova kombinirana koja nudi jednu električnu i tri plinske zone kuhanja. Staklokeramičku površinu ovog štednjaka lako je očistiti: samo se obriše – i to je to. Pametnom kombinacijom upravljanja zagrijavanjem i paljenjem u jednom "pritisni i okreni" gumbu možete odmah uključiti ploču za kuhanje i početi kuhati u tren oka. Ako se plamen na plinskom plameniku slučajno ugasi, termoelementi na ploči će automatski prekinuti dovod plina.

Bosch PUE611BB2E 

Ovo je najpopularnija indukcijska ploča za kuhanje. Opremljena je tehnologijama kao što je PowerBoost koji daje još više snage za ubrzanje postupka kuhanja. Primjerice, 2 litre vode sada će provrijeti gotovo tri puta brže nego na standardnoj staklokeramičkoj ploči za kuhanje. Pomoću funkcije TouchSelect lako možete regulirati željenu zonu za kuhanje: jednostavno odaberite potrebni stupanj snage. Nove funkcije QuickStart i ReStart kuhanje čine još lakšim.

Whirlpool ACM 928/BA 

Još jedna vrlo popularna indukcijska staklokeramička ploča. flexiCook tehnologija omogućuje da objedinite više zona u jednu radi pripreme hrane u većim posudama. 6th SENSE tehnologija omogućuje da automatski prilagodite optimalnu temperaturu i snagu za kuhanje na tihoj vatri, topljenje ili ključanje, samo jednim dodirom gumba. Posebna funkcija brine se za otapanje bez zagorijevanja, a tu je i indikator preostale topline.