Kako odabrati ugradbenu pećnicu

Bez brige, odabira pećnice znatno je jednostavniji nego kod mnogih drugih kućanskih uređaja

Kako odabrati ugradbenu pećnicu

Nekada su plinske pećnice bile češće od električnih, ali danas ih je teško i naći. Sve pećnice u našoj ponudi su električne, uz dva izuzetka: parne pećnice, specijalizirane za kruh i peciva i eventualno ribu i perad. Kuhanje na paru je dostupno i kao dodatna opcija za neke kombinirane pećnice.

Ostale pećnice se među sobom razlikuju po vrsti tehnologije koja se koristi za njihovo čišćenje (automatsko, dakako – a sjećate li se kakva je gnjavaža znala biti pranje i čišćenje plinske pećnice?). Današnje pećnice nude katalitičko čišćenje (pokreće se automatski: kada pećnica dođe do 85°, katalitičke ploče automatski krenu prikupljati masnoće i nečistoće, nakon čega kreće postupak oksidacije) ili još savršenije pirolitičko čišćenje kod kojeg visoka temperatura (do 500 ˚C) ostavlja pećnicu potpuno čistom, bez bilo kakve mrlje masnoće; na kraju ostanu samo sitni ostaci (pepeo!) koji se lako obrišu krpom.

Dakako, prije nego što krenete odabirati pećnicu koja vam najbolje odgovara, provjerite mjere za ugradnju. Uobičajena mjera je 60 centimetara – ali ako želite, možete se odlučiti za višu pećnicu, ili ju ugraditi na „gornji kat“, tako da vam bude u visini očiju. Uobičajeni kapacitet je 40 do 70 litara.

Neke pećnice standardno nude teleskopske vodilice – a kod drugih se mogu dokupiti kao standardna oprema: njima možete istodobno pripremati na više razina (do tri) više jela, koristeći različite tehnike pripreme. Kod Samsunga se ta tehnologija naziva Dual Cook a omogućuje do 20% uštede energije koristeći različite postavke temperature i vremena.

Neke pećnice nude sondu za pečenje mesa, koja će pomoći da se ono savršeno ispeče.

Još jedan savjet za kraj: ako imate djecu, provjerite kakve sigurnosne kontrole ima pećnica; možete li zaključati njezina vrata dok peče.

Whirlpool AKZM 8480 NB 

Najpopularniju ugradbenu pećnicu u našoj ponudi odlikuju napredna električna tehnologija koja vam omogućuje da pripremate jela uz uštedu energije, halogena lampa koja omogućuje rad s većom uštedom energije te ekskluzivna tehnologija 6º SENSE koja vam omogućuje da izaberete jedan od raznih unaprijed programiranih recepata, a vaša pećnica će automatski prilagoditi pripremu, temperaturu i vrijeme, za savršene rezultate kuhanja.

Electrolux EZB3400AOX 

U ovoj pećnici sve se ujednačeno peče jer ventilator za cirkuliranje zraka i topline osigurava postojanost unutarnje temperature; nema potrebe za okretanjem jela ili pomicanjem posuda. Dodatni prstenasti grijač donosi ujednačenije kuhanje na dvije razine. Najbolji se rezultati ostvaruju kombinacijom većeg i manjeg grijača, pri čemu je manji postavljen unutar većeg. Pripremu jela je lako nadzirati LED timerom; jednostavno je postaviti točno vrijeme kuhanja i nadzirati jela dok se kuhaju.

Gorenje BOP737E11X 

Ova pećnica kapaciteta 70 litara kadra je ostvariti težak zadatak: pripremanje pet pladnjeva s jelom odjednom. Dobra je vijest da se pritom okusi i mirisi ne miješaju, a pametna razdioba zraka omogućava ravnomjerno pečenje hrane na svim razinama. Zbog većeg obujma pećnice, bolja je i preglednost.

Bosch HBA573BB1 

Zanimljivo je da je ovo najprodavanija, ali ni izdaleka ne i najjeftinija pećnica iz Boscha. 3D vrući zrak jamči savršene rezultate zahvaljujući optimalnoj raspodjeli topline na do tri razine istovremeno a AutoPilot 10 pojednostavljuje pripremu jela pomoću 10 unaprijed postavljenih automatskih programa. Tu su i vremenske funkcije, koje se jednostavno zadaju preko LED zaslona.