Kako odabrati usisavač?

Kućanski uređaj oko koga se podiže toliko strasti da se ni stručnjaci ne slažu koji je tip bolji.

Kako odabrati usisavač?

Postoji nekoliko osnovnih vrsta, ili bolje rečeno: formata kućnih usisavača. Najčešći je „klasični“ oblik „ležećeg“ usisavača. Kako dolazi s nastavcima, lako ga je iskoristiti da bi usisali prašinu iza ormara, ispod kreveta i svih ostalih komada namještaja koje ne pomičete baš često. Opremljeni su dugačkim kabelima, koji se mogu razvući i do desetak metara, no mnogima baš to smeta jer kabeli lako zapinju.

Druga, sve popularnija vrsta usisavača su štapni usisavači koji su lakši, imaju kraći usisni put (brže rade!) i ne morate se saginjati da radite s njima.

Treća kategorija, ručni usisavači, najbolje će poslužiti za čišćenje teže dostupnih mjesta, ili kada želite nešto očistiti na brzinu – primjerice, u autu, ili ako želite očistiti mrvice sa stola, ili počistiti za djecom. U pravilu rade na baterije, da ih možete iskoristiti bilo gdje, da vam pritom ne smeta kabel.

Postoje i uređaji koji su kombinacija posljednje dvije kategorije: ručni usisavači koje možete „otkačiti“ iz štapnog usisavača za kojeg su zakačeni.

Posljednja kategorija, koja također postaje sve popularnija, su robot usisavači. Zašto oni dobivaju na popularnosti – nije potrebno objašnjavati: nema nikoga tko nije poželio da ga robot zamjeni u kućanskim poslovima. U praksi, osim visoke cijene, nedostatak ovih uređaja je što su ograničeni na relativno malo područje, bez većih prepreka i bez kućnih ljubimaca s kojima ponekad ne mogu uspostaviti dobrosusjedske odnose.

To su bile četiri vrste kućanskih usisavača, a osim njihove vrste stručnjaci ukrštaju koplja (bez jasnog pobjednika!) oko još jednog pitanja: da li koristiti usisavače s vrećicom ili bez nje. Logično bi bilo da je bolje – bez, ali ne služi se svi. Za osobe koje pate od alergija, nema dvojbe: sa vrećicom, jer omogućuje manji kontakt s prašinom. Još bolje rješenje za njih su usisavači s vodenim filtrom (peta vrsta, koja se rijetko koristi u stanovima a češće u velikim kućama i poslovnim prostorima).

Osobama koje pate od alergija, ali i onima koji su potpuno zdravi a stalo im je da takvi i ostanu, savjetujemo da obrate pozornost ima li usisavač HEPA filtar (sa što većim brojem) koji uklanja grinje, plijesan i kojekakve štetne čestice.

Philips FC9330/09

Ovo je naš najpopularniji usisavač, a drugi je njegov skuplji brat blizanac FC9331/09 koji se razlikuje po tome što ima gumene, a ne plastične kotače. Ovaj model nema vrećicu, a opremljen je antialergijskim filtrom koji usisava 99,9% sitne prašine.

Bosch BGC05AAA1

Ovaj usisavač bez vrećica nudi sistem s higijenskim filtrom za čist i filtriran izlazni zrak Iznimno je kompaktan: praktičan je za upotrebu zahvaljujući maloj težini (samo 4,7 kilograma) i kompaktnom obliku.

Electrolux EUSC66-SB

Čistite kad god imate vremena bez ometanja ljudi oko sebe! Ovaj usisivač proizvodi nisku razinu buke. Njegova optimizirana vrećica S-Bag neće se začepiti, a filtar mu se može jednostavno oprati vodom za lakše održavanje.

Philips FC8371/09

Među modelima s vrećicom, ovaj se model izdvaja – po više kriterija. Nudi AAA energetski certifikat, kapacitet od čak 3 litre i usisnu četku TriActive koja nudi trostruko djelovanje u jednom potezu. Tu je i ranije spomenuti antialergijski filtar sa certifikatom ECARF-a.