Vodič za kupnju ugradbene tehnike

Vodič za kupnju ugradbene tehnike

PEĆNICE

Kod odabira pećnice, navodimo glavne smjernice kako bi odabrali najbolji uređaj za svoje potrebe

KAPACITET
Zapremnina koja se izražava u litrama, specificira koliko iskoristivog prostora ima u pećnici. Pravilo glasi, što veće to bolje.

SUSTAVI AUTOMATSKOG ČIŠĆENJA
Nitko ne želi provoditi svoje slobodno vrijeme čisteći pećnicu. Riječ je o dugotrajnom, napornom i prljavom poslu koji se obavlja u neugodnim položajima. Kako bi tome doskočili, proizvođači nude različite tipove automatskih programa čišćenja.

PIROLIZA
Piroliza dolazi od grčke riječi za vatru i slikovito opisuje kako program čišćenja funkcionira. Kada se program uključi, pećnica se zagrijava na visoke temperature (između 300 i 500 stupnjeva) te se sve nakupine i masnoće uništavaju. Po završetku programa potrebno je samo prebrisati unutrašnjost od pepela koji je preostao. Od svih programa čišćenja, piroliza se smatra najboljom.

KATALITIČKO ČIŠĆENJE
Katalitičko čišćenje je program automatskog čišćenja koji se oslanja na posebnu hrapavu površinu koja se najčešće nalazi na stražnjoj strani unutrašnjosti pećnice. Riječ je o poroznom materijalu koji upija masnoće i sokove iz hrane kada prskaju u pećnici. Kada se program uključi, pećnica se zagrijava na 250 C, gdje masnoće izgaraju uslijed visoke temperature rada. Bitno je napomenuti da se preostale tri površine moraju očistiti ručno.

ĆIŠĆENJE PAROM
U pladanj za pečenje je potrebno uliti pola litre vode, te upaliti program za čišćenje. Nakon pola sata unutrašnjost pećnice će se ispuniti vodenom parom, što će omekšati  mrlje i znatno olakšati čišćenje. Nakon završetka programa, dovoljno je unutrašnjost prebrisati mokrom krpom.

KONVEKCIJA
Ventilator unutar pećnice omogućava konvekciju, odnosno ravnomjerno širenje topline po unutrašnjosti. Prednost ventilatora je da možete pripremati jela brže s manjim utroškom energije.

TELESKOPSKE VODILICE
Teleskopske vodilice su dodatna oprema koja omogućava da pladanj za pečenje izvučete van pećnice prije nego ga podignete. To znatno smanjuje opasnost od opeklina i olakšava provjeru da li je jelo koje pripremate gotovo.

IZVLAČNE KOMANDE
Neke pećnice imaju mogućnost sakriti komande u kućište što znači da nemate niti jedan dio koji strši iz kontrolne ploče i omogućava čišći, elegantniji dizajn.

DVOSTRUKE PEĆNICE
Neke pećnice imaju dvostruke ventilatore i mogućnost postavljanja pregrade na sredinu. To vam omogućava pripremu dva jela istovremeno bez miješanja mirisa. Također možete koristiti samo jednu pregradu ovisno o potrebi kako bi smanjili potrošnju energije.

PLOČE

Prilikom odabira ploče za kuhanje, možete birati između tri opcije. Plin, Staklokeramika i Indukcija. Svaka od ovih tehnologija ima svoje prednosti i mane a odluka što želite ovisi o osobnim potrebama.

PLIN
Velika snaga i mogućnost finog podešavanja jačine, plin je odličan izbor za korisnike koji kuhaju često i za veliki broj ljudi. Plin je odlična varijanta za pripremu mesa, pogotovo za prženje, pohanje i pečenje, odnosno za sve zadaće u kojima je potrebna velika snaga u kratkom roku. Funkcionira sa svim vrstama posuđa za kuhanje

INDUKCIJA
Indukcija funkcionira na principu izmjeničnog magnetskog polja i ima iznimnu snagu. Poznata je po tome da vodi treba samo 30-ak sekundi da zakuha kada je snaga podešena na najvišu razinu (ovisi o veličini posude i količini vode). Indukcija je i iznimno sigurna jer je potreban lonac na površini za kuhanje kako bi došlo do prijenosa energije. Ukoliko je snaga postavljena na maksimum a nema lonca na ploči, možete slobodno nasloniti ruku na površinu, staklo će biti hladno. Bitno je napomenuti da indukcija zahtjeva specijalizirano posuđe za kuhanje jer površina mora biti magnetska. Ukoliko niste sigurni da li je određena posuda odgovarajuća provjerite njezino dno. Tamo obično stoji piktogram za indukciju. Ukoliko piktograma nema, možete nasloniti dječji magnet na dno posude. Ukoliko magnet prianja, posuda je pogodna za kuhanje. Neke indukcijske ploče imaju proširive zone za kuhanje koje se prilagođavaju promjeru lonca, grijući tako cijelu površinu i omogućavajući veliku fleksibilnost prilikom kuhanja. Jednostavna za održavanje.

STAKLOKERAMIKA
Staklokeramika je kuhanje na električnu energiju gdje se grijači nalaze ispod sloja kemijski ojačanog stakla. Ukoliko se staklo zaprlja uslijed korištenja mogu se koristiti specijalizirane oštrice kako bi očistili površinu za kuhanje. Standardne staklokeramičke ploče imaju četiri zone za kuhanje i bitno je da promjer lonca ne prelazi iscrtana polja kako bi se zadržala energetska učinkovitost. Određene ploče imaju mogućnost proširivanja polja kako bi se povećala potrebna površina za kuhanje. Komande su u većini slučajeva na dodir kako bi se održale čiste linije i lijep dizajn.

MIKROVALNE

Kod ugradbenih mirkrovalnih pećnica jedan od glavnih kriterija je dizajn. Nađite uređaj koji se najbolje uklapa u vaš prostor.

KAPACITET
Izražava se u litrama i kod ugradbenih modela se kreće između 20 do 30 l

SNAGA
Snaga uređaja je također bitan kriterij. Tražite oznaku izraženu u vatima (W)

PROGRAMI
Iako većina korisnika koristi mikrovalne pećnice za jednostavna podgrijavanja, većina pećnica ima automatske programe koji samostalno mogu pripremiti određene tipove hrane.

 

PERILICE POSUĐA


Kod odabira perilice posuđa, navodimo glavne smjernice kako bi odabrali najbolji uređaj za svoje potrebe

KAPACITET
Kod perilica posuđa kapacitet se mjeri u setovima posuđa koji u nju stanu. Broj setova se kreće od 6 do max 16.

DVIJE ILI TRI RAZINE
Prilikom biranja možete odabrati perilicu sa dvije ili tri razine. Perilice koji imaju tri razine imaju posebnu ladicu za beštek što oslobađa prostor u donjoj košari i povećava kapacitet perilice. Modeli sa dvije razine imaju košaricu za beštek koja se nalazi na prvoj razini.

ENERGETSKA UČINKOVITOST
Kao što ste vjerojatno primijetili, Europska unija, a samim time i Hrvatska, prešla je na novi standard energetskih naljepnica. Nova energetska skala nudi razrede od A do G te na tržištu više nećete naći uređaje s oznakom A+, A++ ili A+++. Svrha nove energetske skale je potaknuti proizvođače da proizvedu uređaje koji su još energetski učinkovitiji nego što su bili do sad. Potrošnja uređaja se izražava u kWh na godišnjoj razini i olakšava lakše snalaženje prilikom kupnje. Što je uređaj bliži slovu A to je energetski učinkovitiji.

BUKA
Buka koju uređaj proizvodi još je jedan važan kriterij prilikom kupnje. Pošto se perilice posuđa uglavnom nalaze u kuhinjama, bitno je da razina buke tijekom pranja bude niska kako vas ne bi smetala prilikom gledanja televizije u dnevnom boravku ili ukoliko uređaj radi noću.

DIMENZIJE
Perilice posuđa dolaze u standardnoj dimenziji od 60 cm širine ili slim varijantama od 45 cm. Ukoliko imate prostora preporučuje se uređaj standardne širine, dok se slim varijante preporučuju za kućanstva s manjim brojem ljudi ili ukoliko ste ograničeni s prostorom.

SUŠENJE
Određene perilice imaju napredne sustave sušenja koji pospješuju rezultat i smanjuju potrošnju električne energije. U procesu se koristi vlaga iz suđa kako bi se stvorio vrući zrak koji cirkulira po perilici i suši čak i one predmete koji se teško suše kao što je plastika. Neki uređaji imaju i mogućnost samostalnog otvaranja vrata na kraju ciklusa kako bi dodatno pospješili rezultat sušenja.

SVJETLOSNI INDIKATORI
Većina perilica posuđa danas ima indikator u vidu crvenog svjetla koje se projicira na pod kako bi pokazalo da uređaj radi. Jednom kada uređaj završi s radom, signal se gasi. Napredna varijanta svjetlosnog indikatora projicira naziv programa i vrijeme do kraja pranja.

AQUASTOP

Određene perilice posuđa imaju ugrađenu zaštitu od poplave. Ukoliko uređaj detektira da je došlo do izlijevanja vode električni ventil se automatski zatvara kako bi spriječio daljnju štetu. Voda koja se već nalazi prema putu u perilicu se izlijeva u kadicu te se zatim prazni preko odvoda kako bi se prevenirala dodatna šteta.