Kako odabrati pisač

Izbor pisača je jednostavniji nego kod većine drugih tehničkih uređaja – no nije bez začkoljica

Kako odabrati pisač

Otkako se pisači nude na tržištu, dijele se u dvije klase: pisači namijenjeni velikim biznisima (koje zapravo koristi nekoliko ljudi, u jednom ili dva odjela) i pisači namijenjeni malim tvrtkama i kućnoj uporabi (takozvano SoHo tržište – Small Office / Home Office). Kriterij o tome koji ćete od za dva pisača je jednostavan: broj stranica koje ćete otisnuti, mjesečno.

Stoga je korisno da prije same kupnje potražite taj podatak. Proizvođači pisača možda neće taj podatak gurnuti u prvi plan, ali većina njih neće ni sakriti podatak za koliki su ispis namijenjeni.

A kada znate, makar otprilike, koliko ćete stranica otisnuti, moći ćete puno preciznije izračunati koliko će vas koštati željeni pisač – u stvarnom životu. Stvar je u tome da mnogi proizvođači namjerno nude pisače ispod cijene, samo da ih kupite, a zatim zarađuju na trošku tinti, tonera, papira… Stoga se čuvajte najjeftinijih pisača!

Dugo godina, pisači su se dijelili u dvije potpuno oprečne kategorije, prema tehnologiji koju su koristili. Laserski pisači su se koristili isključivo u korporativnom okruženju, a tintni (ink jet) kod kuće i eventualno za fotografije i grafiku u boji. Danas su razlike manje izražene: tintni pisači ne moraju biti jeftiniji od laserskih, laserski ne moraju osiguravati jeftiniji ispis, no i dalje nema jednobojnih tintnih pisača – a postoji crno-bijeli svijet laserskih pisača.

K tome, obje vrste pisača se nude kao multifunkcijski uređaji: pisači, skeneri i kopirke u jednom. Neki imaju i četvrtu funkciju: faks (da, neki ga koriste i dan-danas!). Važniji podatak je koji pisač nudi full duplex: ispis s obje strane papira. Sami izračunajte koliko vam on može uštedjeti! A neki multifunkcijski uređaji mogu i skenirati (a onda i fotokopirati) obostrano – to pak donosi lijepu uštedu u vremenu.

Bitan podatak je i brzina pisača – nema dosadnijeg uredskog zadataka nego čekati da se dokument ispiše na pisaču.

Konačno, nije nebitno ni kako se sve može ispisati. Ispis direktno s mobilnih uređaja uštedit će vam vrijeme. U teoriji, svaki današnji pisač omogućuje ispis s Android i iOS uređaja, ali u praksi to zna biti komplicirano. Slično vrijedi i za ispis s memorijskih kartica. Vrijeme će vam uštedjeti bežični ispis – preko Bluetootha, Wi-Fija ili NFC-a. .Neki proizvođači omogućuju i daljinski ispis preko cloud servisa – tako da dokument kojeg želite ispisati jednostavno snimite u mapu servisa kao što je Dropbox.

Naravno, nije nebitno ni kako pisač izgleda i koliko mjesta zauzima, kao niti koliko njegove ladice/plitice zauzimaju papira: ako u ladicu stane samo 40 papira, a vi ih morate otisnuti 200 – računajte na pet rundi stražarenja pokraj njega…

Epson L3151 

Ovo je najprodavaniji pisač u našoj ponudi, premda nije jeftin – no, itekako je isplativ. Naime, taj 3-u-1 uređaj isporučuje se sa zalihom tinte dovoljnom za tri godine ispisa. Epson precizno navodi da je tintom isporučenom uz pisač moguće ispisati 8100 stranica crno-bijelo i 6500 u boji (225 stranica dokumenata i 40 fotografija mjesečno). Nudi i bežični ispis, preko Wi-Fi i Wi-Fi Directa.

HP LaserJet Pro M15w 

Unatoč nastavku Pro u imenu, ovo je pisač namijenjen u prvom redu kućnoj uporabi. To pokazuje i svojim dimenzijama: toliko je kompaktan da ćete ga lako pospremiti gdje god vam odgovara. M15 je jednobojni laserski pisač koji nudi izuzetno brz ispis: do 18 stranica u minuti. Slovo w na kraju imena označava wireless: pisač ispisuje preko Wi-Fi (Direct) mreže, a HP-ova aplikacija omogućuje jednostavan ispis (i sken!) direktno sa smartfona.

HP LaserJet Pro MFP M130fn

Ako ste zbog sličnog naziva pomislili kako je riječ o modelu sličnom prethodnom – prevarili ste se. Ovo je Pro model koji je doista namijenjen upotrebi u profesionalne svrhe – u uredu. Ima mogućnost skeniranja i fotokopiranja, ali i faks. Još uvijek podržava samo crno-bijeli ispis, ali brži: tipično 22 stranice u minuti.