Kako odabrati stolno računalo

Detaljni savjeti na što valja obratiti pažnju pri odabiru

Kako odabrati stolno računalo

Stolna računala (desktop) nisu posljednjih godina popularna kao prijenosna računala (laptop).

Premda ne nude slobodu prijenosnih računala, za veliki povratak na scenu desktopa najzaslužnija je sve masovnija popularnost gaminga jer većina pravih gamera drži da niti jedan laptop ne može adektvatno zamijeniti dobro stolno gamersko računalo..

Na što vrijedi obratiti pozornost pri odabiru računala?

Procesor - najbitnija komponenta koja utječe na performanse - snagu i brzinu rada na računalu. Posljednjih nekoliko godina AMD se sa Ryzen procesorima vratio na velika vrata i prekinuo dugogodišnju dominaciju Intela, svaa godina donosi novu generaciju procesora tako da su aktualni AMD Ryzeni 4. gen i Intel procesori 10. gen

Matična ploča- komponenta na koju se spajaju ostale komponente(procesor, diskovi za pohranu te grafičke kartice) presudna je za stabilnost rada stolnog računala, iako je ona najčešća komponenta na kojoj se štedi i uzima ekonomičnije riješenje to nije najpametnija odluka jer u konačnici najjeftinije lagano postane najskuplje riješenj.

Radna memorija – uz procesor utječe na brzinu rada računala, današnji standard je 8 i više GB RAM DDR4

Grafička kartica – komponenta koja je zaslužna za sliku koju vidimo na monitoru, za uredski rad nije nužna zasebna grafička kartica već je dovoljna integrirana koja se nalazi na svakoj matičnoj ploči, kod zahtjevnijih operacija poput igranja ili obrade slika ili video sadržaja potrebno je odabrati zasebnu grafičku karticu ovisno o potrebama

Pohrana podataka - klasični mehanički hard diskovi lagano izumiru i gotovo se više ne stavljaju u stolna računala, pogotovo ne kao jedini prostor za pohranu, već eventualno kao sekundarni prostor za pohranu a primat preuzimaju brzi SSD diskovi koji su postali obavezna komponenta

Kućište (case) – je potrebno odabrati sukladno ostatku komponenit koje se nalaze u računalu, jer što su jače komponente potrebno je više prostora i ventilaatora kako bi hlađenje samog računala bilo adekvatno, mala skučena kućišta su dostatna uglavnom za uredska računala.

Napajanje – također komponenta koja se bira nakon što se poslože ostale komponente jer mora biti dovoljno jaka da može napajati sigurno i stabilno sve potrošače u računalu.

Sve komponete koje se koriste u računalima iz naše ponude su od TOP brandova komponeti (Asus,Gigabyte,Asrock,Kingston itd) te su sva računala nakon proizvodnje prošla testiranja prije isporuke krajnjem korisniku.

U nastavku predstavljamo najpopularnija desktop računala iz naše ponude.

 

MSG Sancta Gamer a107

Ovo računalo plijeni pozornost već samim svojim izgledom: kao da vrišti, pozivajući da se bacite na igranje! Najpopularnija konfiguracija ima procesor AMD Ryzen 5 2600 takta 3,40 GHz, AMD A320 ploču, 8 GB DDR4 memorije takta 2666 MHz, grafičku karticu GeForce GTX 1650 sa 4 GB GDDR5 memorije, SSD od 240 GB i terabajtni tvrdi disk, 10/100/1000 mrežu i Midi Tower kućište s napajanjem od 500 W.

 

Avenio Vindicator

Drugi najpopularniji model u našoj ponudi osjetno je jeftiniji ali još uvijek pažljivo složen PC, tako da pruži optimalne performanse u igrama i ostalim zadacima koji se pred njega postave. Pokreće ga AMD Ryzen 5 3400G 3.70GHz ima 8GB Ram memorije, 240GB SSD + 1TB HDD i Radeon™ Vega 11 grafiču karticu.

Avenio ProOffice

Ovo računalo jasno odaje svoju namjenu svojim nazivom. Kućište jednostavnih i neupadljivih linija malih dimenzija napravljeno je tako da se uklapa u svaki poslovni prostor. Sadrži Intel Core i5 9400 (2,90/4,10 GHz), 8 GB DDR4 memorije, SSD od 512 GB, DVD RW, optički uređaj, gigabitnu mrežu, sve uobičajene priključke i Windows 10 Professional.



MSG Sancta GamerX

Ovo je najskuplje računalo u našoj ponudi – a opet jedno od najprodavanijih! To jasno pokazuje koliko je gejmerska ponuda beskompromisna, što od srca pozdravljamo! Pogoni ga procesor Intel Core i7 9700K na 3,60 GHz, 2x 8 GB DDR4 memorije na 3000 MHz, Nvidia GeForce RTX 2070 Super sa 8 GB GDDR 6 memorije, M.2 SSD od 512 GB plus 1 TB HDD, a sve skupa je smješteno u Midi Tower snage čak 750 W.