OLED ili QLED?

Kupnja novog Tv-a prosječnom korisniku se može činiti kao iznimno složen zadatak. Ukoliko ste zadnji televizor kupili prije desetak godina, primijetili ste da se puno toga promijenilo. Kako bi vam pomogli u odabiru i rasvijetlili pojmove koji su bitni za kupnju, složili smo ovaj praktični vodič koji će vam u tome pomoći. U njemu navodimo glavne kriterije koji su bitni prilikom odabira novog TV-a

OLED ili QLED?

OLED i QLED
Trenutno se na tržištu nalaze samo dvije tehnologije televizijskih ekrana. OLED i LED. Iako zvuče slično riječ je o dvije potpuno različite tehnologije.

OLED
OLED je skraćenica za Organic light emitting diode i trenutno predstavlja vrhunac televizijske tehnologije. Za razliku od LED tehologije OLED ima samo emitirajuće piksele što mu omogućava da prikaz crne boje bude savršen. Također, kutovi gledanja su znatno bolji kod OLED-a što znači da ćete dobiti precizan prikaz slike čak i kada ne gledate televizor pod idealnim kutom (npr kod širokog rasporeda sjedenja). OLED ekrani su izuzetno tanki i mjere svega par milimetara u gornjem dijelu ekrana. Na donjem dijelu se nalazi kućište sa zadebljanjem jer je u njemu elektronika poput matične ploče i napajanja. Osvježavanje slike je još jedno područje u kojem je OLED superioran, zahvaljujući gotovo trenutnoj reakciji piksela. Cijena OLED-a je trenutno visoka u usporedbi s LED-om jer je riječ o znatno složenijoj tehnologiji.

QLED
Iako zvuči gotovo identično kao OLED, QLED je u osnovi LED televizor. To znači da se sastoji od LCD ekrana sa pozadinskim osvjetljenjem. Ono po čemu se razlike od standardnih LED televizora je Quantum dot tehnologija koja mu omogućava najprecizniji prikaz boja do sada. QLED televizori su poznati i po velikoj razini svjetline koju mogu postići, što ih čini superiornim u odnosu na OLED ekrane koji su u pravilu tamniji. Zahvaljujući velikoj svjetlini ekrana i širokom rasponu boja, HDR sadržaj izgleda posebno impresivno na QLED televizorima.

LED
LED televizori su također LCD ekrani sa pozadinskim osvjetljenjem. Imaju dobar prikaz boja i razinu osvjetljenja. Idealan su izbor za većinu kupaca pošto nude dobar omjer cijene i kvalitete. LED televizori se prodaju u svim cjenovnim kategorijama a razlikuju se u kvaliteti slike, smart opcijama, povezivosti, prikazu boja i dizajnu.

REZOLUCIJA
Rezolucija ili razlučivost vam govori od koliko piksela se sastoji vaš ekran. Rezolucija se izražava sa dvije brojke. Trenutno najraširenija rezolucija na tržištu je 4K ili UHD (3840x2160). Ta brojka vam govori koliko vaš televizor ima piksela u horizontalnoj i vertikalnoj liniji. Ako pomnožimo te dvije brojke dobiti ćemo gotovo osam milijuna i tristo tisuća piksela. Ali što je piksel? Piksel je osnovni element slike i najlakše ga je zamisliti kao jednu točkicu. To znači da se vaš UHD televizor sastoji od više od osam milijuna malih točkica. Na tržištu se trenutno nalaze i 8K televizori (7680x4320) koji imaju preko trideset tri milijuna piksela na ekranu. Pravilo glasi, što je veći broj piksela u slici, to je kvaliteta slike bolja. Barem u teoriji. U stvarnom svijetu kao i uvijek, istina je puno složenija.

VELIČINA EKRANA
Odabir veličine ekrana nije egzaktna znanost i ne treba se pretjerano opterećivati točnom formulom za odabir novog TV-a. Kako bi vam približili koje su distance preporučene navest ćemo par primjera. Ukoliko je vaš kauč udaljen 2 metra od mjesta gdje namjeravate gledati TV preporučena veličina ekrana je 55. Ako sjedite između 2 i pol metra preporučuje se 65 dok za distancu od 3 metra možete odabrati čak i 75 inča. Ukoliko dugo vremena niste kupovali novi TV, ove veličine ekrana vam se mogu činiti pretjerane, međutim čovjek se lako navikne na bolje, tako da ako imate mogućnosti, kupite veći TV.

SMART TV
Velika većina televizora danas su Smart TV-i. To znači da su to televizori koji se spajaju na Internet kako bi preko njih mogli koristiti aplikacije kao što su YouTube, Netflix, AmazonPrime, HBOGO, MaxTV to go i brojne druge. Većina filmskih sadržaja danas se konzumira preko videoteka kao što je Netflix. Za gledanje je potrebna pretplata a novi sadržaji se ubacuju svaki mjesec. Osim aplikacija, Smart Tv se može koristiti i za povezivanje s mobitelom kako bi dijelili sadržaje između dva uređaja. Npr ukoliko vam dođe obitelj na ručak, moguće je povezati mobitel s televizorom kako bi svima pokazali fotografije sa izleta na kojem ste bili. Ukoliko priređujete tulum, možete preuzeti ulogu DJ-a i birati muziku koja će svirati preko vašeg Smart Tv-a. Ovi televizori se mogu koristiti i kao monitori računala, te se na njih možete povezivati i žično (HDMI) i bežično (Wi-Fi direct). Ukoliko imate ured, prezentacije možete prikazivati na velikom ekranu. Proizvođači TV-a koriste različite operativne sustave u svojim Smart platformama, tako da ćete tijekom kupnje naići na Google TV (prethodno Android), Tizen, WebOs, Saphi. Veliki izbor operativnih sustava vas ne treba brinuti jer gotovo svi funkcioniraju na sličan način i imaju podržane najpopularnije aplikacije.

OSVJEŽAVANJE SLIKE
Osvježavanje slike govori koliko puta u sekundi se ekran osvježava a izražava se u Hz. Osvježavanje slike je bitno kod prikaza pokreta. Što je veće osvježenje slike pokret će biti glađi i prirodniji. Paneli obično imaju ili 50 ili 100 Hz osvježavanje slike. Proizvođači televizora često povećavaju tu brojku kako bi televizor bio privlačniji kupcima. U pravilu televizori iz ulaznog i srednjeg segmenta imaju osvježavanje slike 50 Hz dok određeni modeli iz premium segmenta imaju 100. Visoko osvježavanje slike je bitno kod igranja videoigara nove generacije jer Playstation 5 ima mogućnost prikaza u 4K u 120 frameova po sekundi.

HDR
HDR je još jedna skraćenica na koju ćete naići tijekom kupovine. HDR znači High Dynamic Range i govori o sposobnosti televizora da prikaže širu paletu boja i svjetlije detalje u slici. Ukratko HDR omogućuje televizoru realniji prikaz slike i veću količinu detalja.

POZADINSKO OSVJETLJENJE
Kod LED televizora postoje tri vrste pozadinskog osvjetljenja. Direct, Edge i Full Array BLU
Direct osvjetljenje ima većina LED televizora i to je sustav gdje se LED diode nalaze direktno iza ekrana. Modeli koji koriste Edge osvjetljenje karakterizira tanak dizajn kućišta. Full Array BLU se smatra najboljim tipom osvjetljenja kod LED televizora zato što omogućuje kontrolu pozadinskog osvjetljenja, odnosno mogućnost da određene dijelove ugasi kako bi stvorio najbolju kvalitetu slike. Kod ovog tipa pozadinskog osvjetljenja je najveća gustoća LED dioda. Ukoliko se prikazuje filmska scena u kojoj vatra gori usred noći, televizor može ugasiti pozadinsko osvjetljenje oko vatre kako bi omogućio najbolji mogući prikaz.

PRIJEMNICI
Hrvatska je u 2020 prešla na novi standard emitiranja zemaljskog televizijskog signala DVB T2. To znači da stariji televizori koji u sebi nemaju navedeni prijemnik ne mogu primati televizijsku sliku. Ukoliko kod kuće primate televizijski signal preko operatera kao što su T-com ili Vip, prijemnici vas ne trebaju zabrinjavati. Međutim ukoliko želite vanjsku antenu (riblja kost) spojiti kako bi gledali televizijski signal, morate imati DVB T2 prijemnik. Dobra vijest je da većina proizvođača unazad tri godine ugrađuje nove prijemnike u televizore, tako da se tijekom kupovine ne trebate pretjerano brinuti o novom standardu. Većina televizora danas dolazi i sa ugrađenim kabelskih i satelitskim prijemnikom (DVB T2/C/S2)

HDMI
HDMI znači High-Definition Multimedia Interface i glavni je standard za spajanje vašeg televizora s većinom vanjskih uređaja. Bilo da spajate set top box koji ste dobili od operatera (mala crna kutija), soundbar ili igraću konzolu, HDMI je najrašireniji i najjednostavniji način spajanja.

HDMI 2.1
Nova verzija HDMI standarda, veliki je skok u mogućnostima u odnosu na stariju 2.0 varijantu.
Znatno veća propusnost od 48Gb po sekundi (u odnosu na 18 kod HDMI 2.0) omogućava prikaz 4K sadržaja u 120 frameova po sekundi što je mogućnost koju podržavaju nove konzole kao što je Playstation 5. Novi standard HDMI 2.1 podržavaju samo određeni televizori.

VRR
Variable refresh rate je nova mogućnost koja dolazi zahvaljujući HDMI 2.1. Ova opcija prilagođava odaziv slike u svakom trenutku kako bi se uskladila sa uređajem koji šalje signal. To rezultira glađim prikazom pokreta, smanjenim input-lagom i uklanja screen tearing, što su opcije od presudne važnosti za gamere.