Kako odabrati monitor

Kako odabrati monitor

U današnje doba, kada zbog koronavirusa provodimo sve više vremena kod kuće, a često i radimo kod kuće, sve više razmišljamo o nabavi novog monitora. Bilo da ga kanite nabaviti zato da poboljšate iskustvo sa starim kućnim računalom, ili zato da na njega spojite prijenosno računalo – sigurno je da će dobro doći. 

Sigurno je i da će se kućni monitor koristiti za razne svrhe. Možda ćete ga koristiti za posao, možda za zabavu (igre, filmovi, serije) a možda za informiranje (vijesti) i da ostanete u kontaktu (društvene mreže). Najvjerojatnije ćete ga koristiti u više svrha – ali u jednu od njih najviše, i prema njoj treba odabrati monitor. 

Monitore prema namjeni možemo ugrubo možemo podijeliti u tri grupe: one koje ćemo koristiti ponajviše za igru, one koje ćemo koristiti najviše za posao te posebna, treća grupa koja će se također koristiti za posao – ali taj posao počiva na zahtjevnoj grafici (dizajn, arhitektura…). 

No prije nego što prođemo te tri grupe, prođimo kriterij koji je svima najbitniji, i prvi kojeg ćemo spomenuti: veličina. Monitori s ekranima manjim od 22" više ni ne postoje (osim za posebne namjene). Najčešći su oni od 24", a zatim oni od 27". Što se tiče veličine, tu je sve jasno: što veće, tim bolje. Pazite samo da vam je monitor dovoljno velik da stane na stol! 

Slično vrijedi i za razlučivost: veće je bolje. Minimum je Full HD (1920*1080). Ako možete, priuštite si još višu razlučivost: 1440p ili 4K. 

Što se tiče formata prikaza, on je manje bitan. Većina monitora prikazuje sliku u formatu 16:9, u kojem sliku prikazuju i televizori. Neki korisnici preferiraju „klasični“ format 16:10, uobičajeni na starim laptopima, a postoji i najmanje uobičajeni „filmski“ izduženi formati: 21:9 ili veći. 

Većina ostalih brojčanih podataka bitna je samo za neke primjene. Iznimka je podatak o svjetloći, koju neki proizvođači ne vole ni navesti (jer se njome ne mogu pohvaliti). Uobičajeni podatak je 300 do 350 cd/m2. Vrijednost manja od 250 nije poželjna. Ako vam je monitor blizu prozora, ove vrijednosti postaju još važnije! 

Podatak o osvježavanju (refreshje itekako bitan ako ćete monitor koristiti najviše za igre. On definira koliko puta u sekundi se iscrtava slika na ekranu: što više, to bolje. Isto vrijedi i za vrijeme odziva (response time) – ta vrijednost kazuje koliko brzo (u milisekundama) se mijenja slika na ekranudrugim riječima, koliko brzo će vam prikazati da se u vidnom polju pojavio neprijatelj. 

Podatak kojeg proizvođači vole gurati u prvi plan je tip LCD panela. Tri su tipa – a oni odgovaraju trima tipova korisnika, koje smo ranije opisali. 

Najrašireniji tip je TN – a on će najbolje odgovarati gejmerima, jer nudi najveće brzine odziva (sva sreća da je tako, jer gejmeri inače traže najskuplje komponente – a TN monitori su najpopularniji, pa i najjeftiniji). Mane su im što boje ponekad djeluju isprano, a vidljivost se gubi kada se gleda iz kuta. 

Slijedeći tip ekrana je VA koji nudi živahnije boje i bolji pregled iz kuta, ali sporije osvježenje slike. Monitori s tim tipom ekrana najbolje će odgovarati onima koji će ih koristiti za posao. 

Treći, najskuplji tip ekrana je IPS: on se ne može pohvaliti brzim odzivom ali zato nudi najraskošniji prikaz boja – što ga čini idealnim za treću grupu: profesionalcima koji se bave grafikom i srodnim djelatnostima. 

Još jedan detalj koji će itekako utjecati na ugodnost rada su kontrole koje omogućuju zakretanje, kut i podešavanje visine monitora. Oni su osobito bitni ako monitor nećete držati nasred stola, ispred stolice. 

Na koncu, spomenimo detalj koji vam se možda ne čini bitnim – ali može uvelike utjecati na kvalitetu slike: to je port, tip priključka preko kojeg ćete ga priključiti na računalo. Da stvari ne bi bile jednostavne: danas možete naići na čak pet različitih tipova priključaka, a svaki od njih ima različite izvedbe! 

Najrašireniji je HDMI, kojeg ste sigurno već susreli: preko njega se na televizore priključuju kućna kina, prijemnici i drugi audio-video uređaji. Različite generacije HDMI-ja nude različite mogućnosti, pa je poželjno da vaš monitor podržava barem verziju 1.4, ako ne 2.0. 

Druga dva tipa digitalnih priključaka na monitorima su DisplayPort i USB-C koji također u različitim varijantama nude različite mogućnosti – pa ih usporedite sa specifikacijama vašeg (ili vaših) računala. 

Stare VGA i DVI priključke ignorirajte – osim ako vaša računala imaju samo njih. 

Bitno je spomenuti i dodatna svojstva – „features“ pojedinih monitora, ovisno o proizvođaču i vrsti monitora… Nabrojat ćemo one najzanimljivije: 

Zakrivljenost ekrana – Tehnologija koja zakrivljenim ekranom prati obrise ljudskog oka te na taj način prilagođava sliku vašem perifernom vidu, tako da je iskustvo igranja znatno dublje i realističnije. 
FreeSync i G-Sync – adaptivna sinkronizacijska tehnologija koja smanjuje prekide i trešnju slike, te smanjuje ulazno kašnjenje i kompenzira niski broj prikazanih slika (LFC) za besprijekorno iskustvo igranja. 
QLED tehnologija – Baš kao i u slučaju TV-a s ovom tehnologijom, QLED zaslon pruža puni raspon nijansi boja koje izgledaju poput stvarnih. 

U ovom smo se tekstu najčešće grupirali oko brojke tri – stoga ćemo ga zaključiti kratkim opisom tri monitora s najzanimljivijim značajkama iz naše ponude. 

Space saver - monitor koji štedi vaš prostor. Svojim minimalističkim dizajnom i sposobnošću da ga povučete prema sebi kad vam treba ili spremite uz zid kad vam više ne treba, ovaj monitor je idealan za svaki radni prostor. 4K rezolucija ekrana omogućiti će vam znatno veći radni prostor na samom zaslonu kao i vrhunsku reprodukciju svih vrsta multimedijalnih sadržaja. 

TOP gamerski monitor koji svojim performansama ostavlja bez daha. Brzina odziva od samo jedne milisekunde uz vrijeme osvježivanja od maksimalnih 240Hz, osigurat će vam prednost u igrama naspram ostalih igrača. Zakrivljenost ekrana od čak 1000R pratit će konture vaših očiju i uz QLED tehnologiju osigurati najvjernije iskustvo igranja. 

Za one koji želi nešto drugačije, nešto više, nešto posebno! Sa Dual QHD zaslonom nevjerojatne rezolucije od čak 5120x1440 piksela, ovaj monitor će vam dati više prostora za igru od bilo kojeg drugog… Dva 27“ monitora u jednom tijelu, zakrivljeni zaslon, QLED tehnologija i visoka brzina odziva i osvježavanja, ovaj monitor čini zaista posebnim a iskustvo igranja na njemu čini neusporedivim.