Kako odabrati usisavač?

Kako odabrati usisavač?

Postoji nekoliko osnovnih vrsta, ili bolje rečeno: formata kućnih usisavača. Najčešći je „klasični“ oblik „ležećeg“ usisavača. Kako dolazi s nastavcima, lako ga je iskoristiti da bi usisali prašinu iza ormara, ispod kreveta i svih ostalih komada namještaja koje ne pomičete baš često. Opremljeni su dugačkim kabelima, koji se mogu razvući i do desetak metara, no mnogima baš to smeta jer kabeli lako zapinju.

Druga, sve popularnija vrsta usisavača su štapni usisavači koji su lakši, imaju kraći usisni put (brže rade!) i ne morate se saginjati da radite s njima.

Treća kategorija, ručni usisavači, najbolje će poslužiti za čišćenje teže dostupnih mjesta, ili kada želite nešto očistiti na brzinu – primjerice, u autu, ili ako želite očistiti mrvice sa stola, ili počistiti za djecom. U pravilu rade na baterije, da ih možete iskoristiti bilo gdje, da vam pritom ne smeta kabel.

Postoje i uređaji koji su kombinacija posljednje dvije kategorije: ručni usisavači koje možete „otkačiti“ iz štapnog usisavača za kojeg su zakačeni.

Posljednja kategorija, koja također postaje sve popularnija, su robot usisavači. Zašto oni dobivaju na popularnosti – nije potrebno objašnjavati: nema nikoga tko nije poželio da ga robot zamjeni u kućanskim poslovima. U praksi, osim visoke cijene, nedostatak ovih uređaja je što su ograničeni na relativno malo područje, bez većih prepreka i bez kućnih ljubimaca s kojima ponekad ne mogu uspostaviti dobrosusjedske odnose.

To su bile četiri vrste kućanskih usisavača, a osim njihove vrste stručnjaci ukrštaju koplja (bez jasnog pobjednika!) oko još jednog pitanja: da li koristiti usisavače s vrećicom ili bez nje. Logično bi bilo da je bolje – bez, ali ne služi se svi. Za osobe koje pate od alergija, nema dvojbe: sa vrećicom, jer omogućuje manji kontakt s prašinom. Još bolje rješenje za njih su usisavači s vodenim filtrom (peta vrsta, koja se rijetko koristi u stanovima a češće u velikim kućama i poslovnim prostorima).

Osobama koje pate od alergija, ali i onima koji su potpuno zdravi a stalo im je da takvi i ostanu, savjetujemo da obrate pozornost ima li usisavač HEPA filtar (sa što većim brojem) koji uklanja grinje, plijesan i kojekakve štetne čestice.

Philips FC9330/09

Ovo je naš najpopularniji usisavač, a drugi je njegov skuplji brat blizanac FC9331/09 koji se razlikuje po tome što ima gumene, a ne plastične kotače. Ovaj model nema vrećicu, a opremljen je antialergijskim filtrom koji usisava 99,9% sitne prašine.

Bosch BGC05AAA1

Ovaj usisavač bez vrećica nudi sistem s higijenskim filtrom za čist i filtriran izlazni zrak Iznimno je kompaktan: praktičan je za upotrebu zahvaljujući maloj težini (samo 4,7 kilograma) i kompaktnom obliku.

Electrolux EUSC66-SB

Čistite kad god imate vremena bez ometanja ljudi oko sebe! Ovaj usisivač proizvodi nisku razinu buke. Njegova optimizirana vrećica S-Bag neće se začepiti, a filtar mu se može jednostavno oprati vodom za lakše održavanje.

Philips FC8371/09

Među modelima s vrećicom, ovaj se model izdvaja – po više kriterija. Nudi AAA energetski certifikat, kapacitet od čak 3 litre i usisnu četku TriActive koja nudi trostruko djelovanje u jednom potezu. Tu je i ranije spomenuti antialergijski filtar sa certifikatom ECARF-a.