Panasonic Lumix LX100 II

Panasonic Lumix LX100 II

Sedma generacija hvaljene serije LX savršena je pratiteljica uličnih fotografa jer je malena i lagana, a opet nudi brojne revolucionarne tehničke značajke.

Osim novog 17-megapikselnog višeaspektnog senzora (uz omjer 4:3), LX100 II ima objektiv velike brzine Leica DC VARIO-SUMMILUX f/1.7-f/2.8 koji nudi ekvivalent 35-milimetarskog filma od 24 – 75 mm.

Tražilo u stvarnom prikazu (Live View Finder, LVF) pridružuje se novom 3-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir koji nudi fleksibilnost neograničenog sastavljanja kadra. Među drugim su fantastičnim značajkama 4K videozapisi i 4K fotografije, uvođenje novih crno-bijelih fotografskih stilova, mogućnost povezivanja putem Bluetootha i Wi-Fija te punjenje preko USB-a za dopunu napajanja kad ste u pokretu.

Panasonic-LX100-II-2

Lumix LX100 II ima ukupno 21,77-megapikselni senzor kojim postiže efektivno 17 megapiksela u aspektu 4:3, što je povećanje u razlučivosti u usporedbi s izvornim fotoaparatom LX100. Dodatni pikseli osiguravaju visoku razlučivost bez obzira na aspekt koji odaberete za snimanje: 4:3, 3:2, 1:1 i 16:9.

Oko 1,6x veći od vrste senzora od jednog inča, novi senzor krasi izvrstan omjer signala i šuma, a rezultat je znatno smanjenje šuma prilikom snimanja uz maksimalnu ISO postavku od 25 600.

Uz optički zum od 3,1x ovaj objektiv ekvivalentan duljini 24 – 75 mm vrlo je blizu klasičnoj fokalnoj duljini od 24 – 70 mm.Uz fleksibilnost snimanja različitih vrsta subjekata, od pejsaža do portreta, objektiv nudi i širok otvor blende od f/1.7-f/2.8 kojim postiže prekrasan bokeh i fantastične snimke uz nisko osvjetljenje.

Panasonic-LX100-II-5

Uz električni optički stabilizator slike i s 11 sastavnih dijelova u 8 grupa uključujući 2 ED leće i 5 asferičnih leća s 8 asferičnih površina, možete biti sigurni da će snimke biti oštre i savršeno definirane.

Moguće su i predivne makrosnimke zahvaljujući najmanjoj fokusnoj udaljenosti od 3 cm (širokokutni objektiv) i 30 cm (teleobjektiv).

Uz tražilo visoke razlučivosti (2,7 milijuna točaka) u stvarnom prikazu koje nudi 100-postotno polje prikaza i izvrsno uvećanje (0,7x, ekvivalent 35-milimetarskom filmu), znatno je poboljšan stražnji LCD.
Primjerice, razlučivost je povećana na 1,24 milijuna točaka, a dodana je funkcija upravljanja dodirom radi lakšeg korištenja. Bez obzira na vaš omiljeni način slaganja kadra, LX100 II pokriva sve.

Izravna i intuitivna kontrola moguća je zahvaljujući posebnim prstenima i biračima, uključujući prsten za otvor blende, kontrolni prsten, birač brzine okidanja ili birač za kompenzaciju ekspozicije.

Panasonic-LX100-II-3

LUMIX LX100 II postiže vrlo brzo automatsko fokusiranje od oko 0,10 s* i vrlo brzo okidanje u nizu od 11 slika u sekundi (AFS) / 5,5 slika u sekundi (AFC) radi fokusiranog snimanja subjekata koji se brzo kreću.

LUMIX LX100 II krasi automatsko fokusiranje Starlight od oko 0,1 s koje omogućuje korisnicima da uz automatsko fokusiranje snime zvijezdu na noćnom nebu. To se može postići preciznim izračunom vrijednosti kontrasta u manjoj zoni automatskog fokusiranja.

Među novim su značajkama funkcija automatskog označavanja koja omogućuje brže skakanje na odgovarajuću sliku te funkcija slaganja niza (Sequence Composition) – spajanje različitih slika radi stvaranja specijalnog efekta.

Panasonic-LX100-II-1

Dodane su i funkcije slaganja nakon fokusiranja i tijekom fokusiranja (Post Focus i Focus Stacking), a može se koristiti i način rada slaganja svjetla (Light Composition) za jednostavno stvaranje dramatičnih snimki vatrometa ili noćnih scena.

Ako vam treba malen, kompaktan ali moćan fotoaparat koji radi vidljivo bolje fotografije od najboljeg smartphonea, Panasonic LX100 II je u samom vrhu klase. Još nemamo informacija o cijeni i dolasku u naše trgovine, ali ne sumnjamo da će prvo biti povoljno, a drugo prvo na tržištu :-).