Kombinirane perilice i sušilice rublja.

Kombinirane perilice i sušilice rublja.

Razmišljate o tome da kupite perilicu rublja koja će ga i osušiti - da bi uštedjeli prostor, vrijeme ali i novac? Niste jedini: ovi kombinirani uređaji sve su popularniji!

Dakako, odmah ćemo vam priznati: to je ekonomičnije, ali ne i kvalitetnije rješenje. No malo tko od nas ima prostora i vremena za dva zasebna uređaja – o novcu da i ne govorimo... Zato, sada kada ste prihvatili ideju o kombinaciji – pogledajmo koje su njene prednosti!

Osim što štedi vrijeme – jer, ne morate dežurati da bi objesili oprano rublje – ova kombinacija štedi i prostor, i to dvostruko: ne trebate dva uređaja, a ne trebate ni veliki prostor gdje ćete sušiti rublje (vrijeme da i ne spominjemo, osobito zimi, kada se rublje ne suši brzo).

K tome, strojno osušeno rublje je bolje očuvano te ga ponekad nije potrebno ni glačati.

Kao i kod svakog elektroničkog uređaja, perilice/sušilice nose relevantne tehničke podatke koje ćemo svakako proučiti prije kupnje uređaja - a kao i kod potrošačke elektronike, ti podaci ponekad zbunjuju, ali svejedno dobro dođu. Stoga ćemo rado potrošiti neko vrijeme da ih pojasnimo – da se lakše snađemo s njihovim specifikacijama!

Prvi podatak koji se navodi je najčešće energetska učinkovitost, a ona je najčešće A; rjeđa je vrijednost B. I lošija, jer to znači da se troši više struje i vode. Inače, manje je poznato da prilikom sušenja ovaj uređaj treba imati dotok svježe vode, a potrošit će više vode za sušenje nego za pranje! Stoga, kod ovih uređaja ne treba tražiti energetski razred A++ ili A+++, kao kod perilica: A će biti sasvim dovoljno.

Slijedeći podatak koji će vas isprva zbuniti jest kapacitet rublja (u kilogramima), a zbunit će vas zbog dvije brojke. Jedna se odnosi na kapacitet pranja a druga na kapacitet sušenja. Druga je brojka upola manja, što znači da se nakon pranja mora pola količine rublja izvaditi iz perilice te najprije osušiti jednu polovicu, a zatim drugu. Neki će strojevi primiti i nešto više od pola - što može biti koristan podatak. Kapacitet je i inače vrlo koristan podatak, jer ćete perilicu/sušilicu svakako birati po količini rublja koju treba obraditi.

Važan podatak je i broj okretaja: tipičan je 1400 okretaja u minuti. Manji broj znači da će sušenje trajati dulje, ali on je poželjan za osjetljivije rublje kao što su džemperi.

Zadnji podatak koji se navodi kod svih uređaja su dvije brojke u jedinicama dB(A). Riječ je o buci – taj će podatak jednima biti nevažan (ako je perilica/sušilica daleko od spavaće i dnevne sobe) a drugima - prevažan!

Konačno, provjerite i dimenzije - širinu i dubinu uređaja - jer kupujete kombinirani uređaj upravo zato da bi uštedjeli na prostoru, zar ne?

Samsung WD80M4A43JW

Perilice rublje nisu prva vrsta uređaja koja će vam pasti na pamet kada neko spomene Samsung – ali taj korejski proizvođač uspio se nametnuti kao prvi izbor i na tom tržištu! Jedan od recepata za uspjeh je sličan kao i kod mobitela: najnovija tehnologija koja donosi praktične koristi. Tako ova perilica/sušilica donosi novu tehnologiju Eco Bubble koja pruža snažno čišćenje čak i pri niskim temperaturama. To donosi i uštedu i ekološku korist; deterdžent se pretvara u mjehuriće tako da brzo ulazi u tkaninu i lako uklanja prljavštinu istovremeno štiteći tkaninu i štedeći energiju. Tu su i druge prednosti kao što je digitalni inverterski motor koji jamstvo podiže na 10 godina!

AEG L8WBC61S

Ova je perilica/sušilica još skuplja, s razlogom: proizveo ju je ugledni europski (njemački) proizvođač a inicijalno viša cijena će se s vremenom isplatiti jer AEG štedi vrijeme, energiju i novac. Tako ÖKOMix tehnologija jamči najujednačeniji proces pranja i sušenja, jer unaprijed miješa deterdžente i omekšivač rublja prije ulaska u bubanj, a tehnologija DualSense prilagođava temperaturu i pokrete bubnja različitim tkaninama te prilagođava programe u skladu s tim. Tu je i parni program koji opušta vlakna u vašoj odjeći i smanjuje nabore kako ne biste morali glačati odjeću nakon pranja i sušenja!

LG F2J7HM1W

Ovo je najpopularnija slim perilica i sušilica, koju ćete moći ubaciti u manji prostor jer u dubinu mjeri samo 44 centimetra. Unatoč tome, nudi slične karakteristike (dakako, uz nešto slabije specifikacije, ali i nižu cijenu) kao konkurencija, a najviše podsjeća na zemljake iz Samsunga; između ostalog, također nudi inevertersku tehnologiju i 10-godišnju garanciju. Dakako, ima i jedinstvene tehnološke prednosti: tako možete ubaciti odjeću usred pranja – samo pritisnite tipku „Dodaj odjeću“, pričekajte 3 sekunde i ubacite štogod vam padne na pamet! Tu je i Wi-Fi i NFC, preko kojih se možete povezati s mobitelom – pa i servisom, ako zatreba!

Whirlpool FWDG97168WS

Evo još jednog neazijskog modela: dolazi iz Amerike, a višu cijenu opravdava jačim karakteristikama (9 kg pere a 7 suši; čak 1600 o/min) i cijelim nizom najnovijih tehnologija. Tako FreshCare+ zahvaljujući parenju i okretanju bubnja sprečava širenje neugodnih mirisa i stvaranje nabora na odjeći - do 6 sati nakon završetka sušenja. Program od 45 minuta pere i suši kilogram rublja – da, u samo 45 minuta! Ameri su pak najponosniji na svoju tehnologiju 6th Sense 3Dry koja omogućuje višestruko strujanje toplog zraka koji nježno suši vaše rublje, uz apsolutnu pažnju.

Bosch WDU28540EU

Ovo je jedna od najskupljih perilica/sušilica u našoj ponudi, ali za to nudi čitavo mnoštvo razloga, počevši od brojki: najveći kapacitet (10 kg; 6 kg za pranje i sušenje) uz najtiši rad (47 dB). Tu je i AutoDry tehnologija koja nježno suši vaše rublje do željenog stupnja suhoće, atraktivan dizajn s jednostavnim izborom kontrola, brz program pranja (do 2 kg u samo 15 minuta!) ili pranja i sušenja (za manje od sat), kao Refresher (za osvježeno rublje bez nabora), Night Wash za tiho noćno pranje, HygieneCare program predobrađivanja rublja na visokoj temperaturi za higijensku njegu tkanina.

Candy GVSW 485D/5

Još uvijek smo u Europi, ali sada smo kod talijanskog Candyja. Dizajn nije talijanski, ali zato su karakteristike praktično iste kao kod konkurencije a cijena je osjetno niža: stoga se nećemo buniti na neoriginalni dizajn. Štoviše, tu su i moderne karakteristike koje pojednostavljuju uporabu: Smart Touch aplikacija koja omogućuje upravljanje preko Android smartfona, Easy Iron program za sušenje parom (za lakše glačanje), točno određivanje trajanja programa prema količini rublja,  brzi programi, baby program...