8 razloga zašto je standardni PlayStation®5 bolji od digitalne varijante

8 razloga zašto je standardni PlayStation®5 bolji od digitalne varijante

Prilikom lansiranja nove generacije konzola, Sony je gamerima ponudio dvije opcije. PlayStation®5 sa optičkim diskom i digitalnu varijantu koja igre sprema isključivo na interni SSD. Iako je digitalna opcija cjenovno prihvatljivija, u ovom članku navodimo 8 razloga zašto je standardna verzija superiorna.

IGRE NA DISKU ZNAJU BITI JEFTINIJE OD DIGITALNIH
Ako uzmemo za primjer PS4, igre na disku često znaju biti jeftinije od digitalnih varijanti. Tako u vrijeme pisanja ovog članka, GTA 5 Premium edition, u Sancta Domenici košta svega 169 kuna dok njegova digitalna varijanta na PlayStation™ Store-u košta 299. Red Dead Redemption košta 249 dok njegov digitalni pandan košta 460 kn. Mafia definitive edition u fizičkoj trgovini košta 249 dok digitalna varijanta košta 300 kn. Kao što možete vidjeti iz navedenog primjera, kupnjom fizičkih diskova možete štedjeti novac tijekom cijelog životnog vijeka konzole.

FIZIČKE IGRE MOŽETE PRODATI
Dodatna prednost fizičkih igara je da ih možete prodati, kako bi povratili dio uloženog novca. To se posebno odnosi na igre koje odigrate jednom i više im se ne namjeravate vraćati. Također većina igara za PS4 koje imate u fizičkom obliku su također igrivi na PlayStation®5 konzoli.

IMATE SLABU INTERNETSKU VEZU
Instalacija igre sa diska je jednostavan proces koji vam omogućuje igranje u najkraćem mogućem roku. Moderne igre znaju biti teške i preko 100 GB, što bi moglo biti problem ukoliko odaberete digitalnu varijantu, kada shvatite da će uz vašu internetsku vezu trebati i do par dana kako bi je skinuti.

NEKE IGRE SE UKLANJAJU SA PLAYSTATION STORE-A
Ne događa se često, ali ponekad određene igre budu trajno uklonjene iz digitalne ponude na PlayStation™ Store. Ukoliko imate tu igru u fizičkom obliku, uvijek joj se možete vratiti, a određenim igrama slaba dostupnost dodatno podiže vrijednost.

IGRAJTE KOD PRIJATELJA
Vaš prijatelj ima igru koju želite? Jednostavno posudite igru na disku bez potrebe za kupovinom. Kada se okuplja veće društvo npr tijekom ljeta, svatko može uzeti jednu najdražu igru kako bi imali šta igrati cijele praznike.

KOLEKCIONARSTVO
Određeni broj gamera preferira igre u fizičkom obliku, zato što žele izgraditi svoju vlastitu videoteku. Određeni kolekcionari streme tome da unutar jedne generacije skupe sve fizičke diskove koji su dostupni za platformu.

IDEALAN POKLON
Kada kupujete poklon, jedna od najboljih opcija je igra u fizičkom obliku. Može se lijepo zamotati i garantira oduševljenje kome god da je namijenjena.

UHD BLUE RAY DISC
Osim igranja igara PlayStation®5 standardna varijanta također omogućuje gledanje filmova i serija u najboljoj kvaliteti slike trenutno dostupnoj na tržištu (4K sa HDR-om). Iako se većina videa sadržaja danas gleda preko streaming usluga, kvaliteta slike koju primate opet ovisi o brzini i kvaliteti vaše internetske veze. Vjerojatno nećete kupiti sve filmove koje želite na BD disku, ali za par favorita koji gledate svako malo, definitivno se isplati pogledati u najboljoj mogućoj kvaliteti.