Sony Xperia XZ2 Premium stiže s izvrsnim low light kamerama

Sony Xperia XZ2 Premium stiže s izvrsnim low light kamerama

Vrijeme je da največi svjetski proizvođač senzora za kamere zasjedne na sam vrh po kvaliteti fotografija i videa! Sony Xperia XZ2 Premium se ima čime pohvaliti – dvije stražnje kamere snimaju video s do ISO12800 i fotografije do ISO51200.

U oba slučaja Sony XZ2 Premium će vidjeti više i bolje od vaših očiju, sve uz niske razine šuma.

Zanimljiv je zaslon. Po kvaliteti, IPS LCD s 4K HDR rezolucijom spada u najfinije zaslone na tržištu. Iznenađuje povratak, ili zadržavanje 16 : 9 omjera stranica. Ovo je jedan od rijetkih mobitela koji nisu prešli na moderni, izduljeni 18 : 9 zaslon kojeg koriste i braća XZ2 i XZ2 Compact.

Razlog? Filmofili preferiraju 16 : 9 format, kao i sav softver. Također, fotografije mnogo bolje izgledaju u tom omjeru…

Ovaj 5.8″ zaslon ima veću vidljivu površinu od izduljenih zaslona iste dijagonale. Širina mobitela od 80 mm bolje pristaje većoj ruci. Ne zaboravimo i benefit lakšeg tipkanja (jer je tipkovnica šira).

Sony XZ2 Premium 1

Dizajnerski, Sony XZ2 Premium slijedi novi dizajn viđen na XZ2 obitelji: manji bezeli, zaobljena stražnja strana, na kojoj se ističu dvije kamere.

Sony taj tandem kamera naziva Motion Eye Dual kamera.

Glavna kamera je klasična Motion Eye koju poznamo iz XZ2: 1/2.3″ senzor, 19 MP iza novog i svjetlijeg F1.8 objektiva.

Druga je crno bijela, s 12 MP senzorom iste veličine 1/2.3″ (vrlo veliko za smartphone…) s F1.6 otvorom blende, koja bolje hvata kontrast i svjetlinu zbog izostanka filtra boja.

Novi AUBE ISP procesor spaja te dvije fotografije u jednu visoke kvaltiete u realnom vremenu, zbog čega je moguće snimiti video u spomenutoj ISO12800 osjetljivosti i fotografije u ISO51200.

Sony tvrdi da kamera snima vrlo čiste fotografije, bez šuma, u kvaliteti kojom su do sada mogli snimati samo fotoaparati s izmjenjivim lećama. Ovo je hrabra tvrdnja, jedva čekamo da je provjerimo.

xz2 premium dimenzije

Tu je i cijenjeni bokeh efekt zamućenja pozadine, crno bijele fotografije visoke kvalitete te 960 FPS super slow motion video u HD ili FullHD rezoluciji. Prisjetimo se, upravo je Sony “izumio” super spori video sa XZ1 modelima iz 2017. godine.

Danas samo Sony može snimati FullHD 960 FPS video, konkurencija je i dalje na 720 rezoluciji.

Selfie kamera im 13 MP i senzor veličine 1/3.06″ iza F2.0 objektiva, kojemu u mraku pomaže zaslon koji radi kao bljeskalica.

Sony XZ2 Premium 4

Sony je i na XZ2 Premium ugradio napredno procesiranje fotografija i videa – X-Reality for mobile koji donosi dio tehnologija s njihovih televizora. Taj čip omogućava konverziju klasičnog SDR videa u kvalitetu blisku originalnim HDR videima.

Stereo zvučnici sada su 25% glasniji a tu je i dinamički sustav vibracija poznat s XZ2 mobitela. Kućište je obostrano stakleno (Gorilla Glass 5) te naravno – IP68 vodootporno.

Sony Xperia XZ2 Premium će stići tek početkom ljeta, po još nepoznatoj cijeni. No, znate tko će ga prvi imati u prodaji, zar ne…?

Xperia_XZ2_D1_carousele