Night mode je stigao na Samsung S9+. Kakav je u usporedbi s desetkom?

Night mode je stigao na Samsung S9+. Kakav je u usporedbi s desetkom?

Samsung Galaxy S10+ je krenuo konzervativno s glavnom kamerom, dok su selfie i posebno širokokutna jako dobre od prvog dana. No od tada je Samsung napravio tri veće nadogradnje kamere na S10+, gdje je prvo izdvojio Night Mode (originalno je bio dostupan samo na automatici) i zatim ga u dva navrata vidljivo poboljšao.

Poboljšane su i fotografije na automatici, koja i dalje zna biti pomalo tvrdoglava u odabiru F1.5 otvora blende, pa pponekad forsira F2.4 i kada to nije optimalno rješenje.

Lijek? Prebacite na ručni mod kamere, stavite F1.5 otvor blende i manji ISO, i dobit ćete znatno bolje fotografije u uvjetima s manje svjetla, ako je automatika odabrala F2.4. Super je što je Samsung S10+ pametan, pa pamti postavke na manualnom načinu rada kamere što znatno ubrzava proces fotografiranja, doslovno do točke odaberi mod - point and shoot.

A što je sa S9+? Nije niti on zaboravljen, medavno je stigla nadogradnja koja donosi noćni mod (Night Mode) na prošlogodišnji flagship. Stoga smo smo usporedili S9+ i S10+ u tamnim uvjetima, jer su oba u redakciji.

Krenimo redom, od specifikacija. Koje su identične za glavnu kameru Samsunga S9+ i S10+

  • 1/2.55" senzor, 1.4 µm pikseli, 12.2 MP, F1.5 / F2.4, 26 mm, OIS + EIS, Dual Pixel, Samsung SAK2L3 senzor (S10+: SAK2L4), HDR Boost, 4K@60 FPS video

Dakle, razlika je samo u senzoru koji je novije generacije, te novijem i sposobnijem procesoru za obradu fotografija (ISP) koji je dio čipseta.

Vidi li se to? Pogledajmo prvo kako radi automatika. Prvo je  S9+, slijedi S10+.

s9+ soba, automatika

S10+ soba, automatika

Obje fotografije su dobre, automatika je stavila ISO 800 i F1.5 uz ekspoziciju od desetinke sekunde na oba mobitela.

Ono što se vidi jest bolji balans bijele na S10+, S9+ je napravio previše žućkastu fotografiju, što će se pokazati pravilo i u drugim fotografijama. S druge strane, S9+ je čak i nešto bolji sa šumom u tamnim dijelovima.

Isti kadar, jednako malo svjetla, noćni mod S9+ vs S10+:

s9+ soba night mode

S10+ soba night mode

Ovdje je S10+ lijepo odmaknuo. Njegov noćni mod danas donosi jako dobar balans ekspozicije i vjernosti boja, koja je vidljivo lošija na S9+. Razina detalja i šuma je podjednaka, što je ugodno iznenađenje za sada već godinu i pol stari Samsung S9+.

Čajnik, malo svjetla, night mode

s9+ čajnik, noćni mod

s10+ čajnik, noćni mod

Ponovno slična stvar: Samsung S10+ ima izvrstan balans bijele boje, pa su boje vjerne i točne. S9+ ga prati po razini detalja i šuma, ali boje su mu pretople i vuku na žutu.

Panorama Zagreba

s9+ zagreb

s10+ zagreb

Na ovoj fotografiji S9+ se bolje drži, izvukao je više detalja u sjeni i stoga je napravio bolju fotografiju. Razlog? Vjerojatno, drhtaj ruke kod fotografiranja sa S10+.

Tintarnica, jako malo svjetla

s9+ tintarnica

s10+ tintarnica[/caption]

Slabo svjetlo u susjednoj sobi i otvorena vrata jedini su izvor svjetlosti. Nitko "normalan" ne fotografira u tim uvjetima, pa ne iznenađuje mutna fotografija S10+ iako se razlika u balansu bijele i ovdje vidi u korist S10+.

Ruže, žućkasta umjetna rasvjeta

s9+ ruze

s10+ ruze

Taman je vjetar zapuhao za fotografiju S9+, stoga zanemarite mutne ruže. Ponovno, razlika u bojama ali i oštrini je evidentna u korist Samsunga S10+ kojeg nije omela niti žućkasta umjetna rasvjeta.

Zaključak

Samsung S9+ je s novom nadogradnjom postao sposoban noćni izvođač. U noćnom modu fotografiranja imat ćete više detalja, manje šuma i bolju ekspoziciju. Nažalost, i u pravilu žučkaste fotografije.

Samsung S10+ je s najnovijim nadogradnjama postao sposoban napraviti izvrsne low light fotografije. Raduje jako dobar balans bijele boje, što je izuzetno važno za kvalitetnu fotografiju posebno ako je nećete ispisivati ili previše zumirati.

Fotografije pune veličine potražite na OneDrive disku:

 

Članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com