Samsung predstavio 48 i 64 MP senzore kamera

Samsung predstavio 48 i 64 MP senzore kamera

Samsung je predstavio dva nova Isocell senzora Bright GW1 (64 MP) i GM2 (48 MP) za kamere mobitela. Oba kreću u masovnu proizvodnju u drugoj polovici godine

Taj vremenski period se poklapa s izlaskom Samusnga Galaxy Note 10 za kojeg stručni tisak nagađa da bi mogao dobiti 64 MP senzor. Ti senzori koriste pixel binning, što znači da se četiri piskela veličine 0.8 mikrona udružuju i rade kao jedan veliki, veličine 1,6 mikrona.

Veliki pikseli bolje hvataju svjetlo i reduciraju šum što donosi sveukupno kvalitetnije fotografije. 

ISOCELL Bright GW1

ISOCELL Bright GW1 ima 64 megapiksela, s veličinom pojedinog piksela od 0,8 µm. To su vrlo mali pikseli koji su loši po noći, pa Samsung koristi Tetracell tehnologiju i remosaic algoritam za spajanje četiri piksela u jedan (quad bayer matrica).

Zato GW1 snima s 16 MP simuliranim 1.6 mikronskim pikselima u low light uvjetima te detaljne 64 MP fotografije uz mnogo svjetla.

GW1 podržava visok dinamički raspon u stvarnom vremenu (HDR) do 100 decibela (dB) koji hvata bogatije nijanse boja. Za usporedbu, dinamički raspon klasičnog senzora je oko 60 dB, dok se za ljudsko oko obično smatra da je oko 120 dB.

Izvrsno zvuči i mogućnost snimanja usporednog Full HD videa u 480 slika u sekundi (fps).

ISOCELL Bright GM2

Novi 48Mp senzor slike također koristi Tetracell tehnologiju u okruženjima sa slabim osvjetljenjem i remosaic algoritam uz mnogo svjetla, donoseći vrlo detaljne slike s prirodnim i živim bojama.

Samsung u današnje flagship mobitele ugrađuje 12 MP senzore koji zahvaljujući finoj optici i kvalitetnom procesiranju rade jako dobre fotografije, ali novi senzori - posebno 64 MP - će dodatno poboljšati kvalitetu fotografija u svim svjetlosnim uvjetima.

img