Krenula je nacionalna televizija u visokoj rezoluciji. Evo što treba znati

Krenula je nacionalna televizija u visokoj rezoluciji. Evo što treba znati

Odašiljači i veze (OiV) su krenuli s testnim emitiranjem zemaljskog TV signala u visokoj rezoluciji sa zagrebačkog Sljemena. Uskoro će ga gledati cijela Hrvatska a današnji TV signal se gasi za godinu dana, sredinom 2020. Evo što trebate znati.

Odašiljači i veze (OiV) su u petak, 6.9. započeli s emitiranjem televizorijskih programa u visokoj rezoluciji (FullHD, 50 FPS) u novom M2 multipleksu, u DVB-T2 tehnologiji s H-265 / HEVC kodiranjem video signala.

Iza ovih kriptičnih riječi krije se prelazak na novi signal zemaljske (prijem putem obične ili pojačane antene) televizije.

Za razliku od prethodnog prijelaza s analognog na DVB-T signal, sada imamo samo jednu godinu za prilagodbu jer će se postojeći TV signal ugasiti sredinom sljedeće godine.

Ako imate stari TV i do tada ne poduzmete odgovarajuće korake, više nećete moći gledati televiziju.

Ok, zašto samo godina dana, umjesto dvije za prijelaz na novi signal? Iako nije navedeno, odgovor se krije u 5G mreži, koja će koristiti frekvencijski pojas današnjeg TV signala. 

DVB-T2 će imati jači signal, pokrit će se 99% stanovništva a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu - novom M1, navode u OiV-u.

Početak odašiljanja s objekta Sveta Nedjelja i Zagreb – Prisavlje 3 planiran je do kraja listopada a s ostalih objekata najkasnije do 15. studenog 2019. godine kada će se pokriti oko 97% stanovništva Hrvatske.

Dakle to je to, stigao je HD signal u kućanstva. Još 30-ak dana samo u Zagrebu, no nakon toga i u cijelu Hrvatsku. Što trebate napraviti? Slijedi mali vodič kroz DVB-T2 signal.

Imam par godina star TV, hoću li moći hvatati novi DVB-T2/H2.65 signal?

Vrlo vjerojatno da, ako nije stariji od tri godine i nije neki noname brand super niske cijene: unazad tri godine svi televizori renomiranih brandova u Hrvatskoj se prodaju s DVB-T2 TV tunerima.

Hoću li trebati novu kućnu ili vanjsku antenu?

Ne. Ako ste do sada gledali TV preko antene - kućne s pojačalom, ili preko vanjske riblje kosti - radit će vam i u novom standardu. No, trebat će preskenirati frekvencije na samom televizoru da TV "uhvati" nove HD programe.

Imam TV koji ne podržava DVB-T2, što da radim?

Do sredine 2020. moći ćete normalno gledati TV, jer tek tada prestaje emitiranje današnjeg TV signala. Nakon toga, imate tri mogućnosti:

  • kupovina novog televizora, ili
  • kupovina DVB-T2/H.265 prijemnika u vidu zasebne “kutije”, ili
  • gledanje televizije putem interneta (IPTV, poput MaxTV-a).

Ima li novi signal HDR sliku?

Ne. Gledat ćete FullHD sliku u glatkih 50 sličica u sekundi (u najboljem slučaju - ovisi o TV programu). Nije HDR, ali izgleda drastično bolje od današnjeg TV programa. 

Isplati li se kupiti STB s DVB-T2/H265 TV tunerom za starije FullHD televizore?

Da, ako su veće dijagonale i bolje kvalitete. Novi signal je cca 4x oštriji od postojećeg, što je itekako vidljivo na 40″ ili većim televizorima. Na 32″, razlika nije tako vidljiva osim ako ne sjedite jako blizu. Novi televizori su danas zaista povoljni, preporuka je da uzmete novi uređaj.

Ok, želim novi TV. Što kupiti?

  •   - svi novi modeli na našem tržištu podržavaju DVB-T2 / H.265
  •   - preporuka je 49" - 55", to su best buy televizori
  •   - neka bude 4K, jer FullHD je na zalasku a razlika u cijeni je mala. Nema više FullHD televizora više klase
  •   - ako kupujete 10-ak ili više tisuća kuna vrijedan TV, neka bude OLED (najbolja slika) ili LCD TV s direktnim zatamnjenjem

Ponudu naših top brandova televizora potražite na ovom linku.

izvor