Vodič za kupnju televizora

Vodič za kupnju televizora

Televizori su uređaji koje rijetko mijenjamo a gledamo ih svakodnevno, i to najčešće satima. Stoga je potrebna pažnja kod kupovine: ne želite sljedećih desetak godina pri svakom paljenju TV-a pomisliti “joj, da sam barem…”. Jer, današnja tehnologija je sazrela, donosi mnogo lijepih stvari i to po razumnim cijenama.

Krenut ćemo od cijene: koji god limit da ste si postavili, neka bude fleksibilan. Za dodatnih par stotina kuna, ili možda koju tisućicu, ponekad dobivate mnogo više/veće/bolje.

Podijelite li razliku u cijeni na tih desetak godina, vidjet ćete da je to zaista malen mjesečni iznos. Znate i da imamo mogućnost plaćanja na do 36 rata beskamatno, iskoristite tu pogodnost! Ovdje zaista vrijedi stara poslovica – nisam toliko bogat da kupujem jeftino.

Krenimo od osnova – veličine televizora.

Kako odabrati veličinu televizora?
Bez mnogo filozofiranja – za prosječan dnevni boravak i gledanje s 3 – 4 metar razdaljine, birajte 47″ – 55″ TV u budget klasi, te 65″ ako kupujete premium.

Koliko su ti televizori veći od vašeg dosadašnjeg? Pretpostavit ćemo da prelazite s 42″ televizora. Već 48″ donosi lijepu razliku:


Dobit ćete ni manje niti više nego 31% veći Tv, dakle gotovo trećinu veću površinu! Pogledajmo tablicu s ostalim brojkama:

stari TV novi TV povećanje
42″ (107 cm)  46″ (117 cm)  20%
42″ (107 cm)   47″ (119 cm) 25%
42″ (107 cm)   48″ (122 cm) 31%
42″ (107 cm)  50″ (127 cm)  42%
42″ (107 cm)  55″ (140 cm)  72%

Dakle, kupovinom popularne 55″ (140 cm) dijagonale dobit ćete 72% veći TV u odnosu na 42″!

Današnje cijene su takve da su 48″ – 55″ televizori najisplativiji, kada mjerimo odnos cijena – dijagonala. S druge strane, 65″ televizori (koji su, pazite sad, čak 40% veći od 55-ica!) su najbolja kupovina u premium klasi. Ne zbog cijene, nego zbog dojma…

Rezolucija


OK, ovo je lako – kupite 4K televizor koji prikazuje sliku s 8 MP (milijuna piksela). Klasični televizori, pa i top modeli do prije četiri godine, prikazuju FullHD sliku (2 MP).


FullHD rezolucija je na zalazu, i ako nemate specifične potrebe i želje nema je smisla kupovati. A ako ne kupujete baš najjeftinije modele, teško ćete i pronaći televizor koji nije 4K rezolucije.

HDR10? HDR10+? Dolby Vision HDR?


Danas su svi 4K televizori deklarirani da prikazuju i HDR sliku. Kao i uvijek, detalji život znače. Ako televizor nema lokalno zatamnjenje i prošireni spektar boja, od HDR-a nećete vidjeti mnogo. Ti televizori zapravo samo mogu pročitati i prikazati HDR signal.


HDR10 je jedan od najstarijih HDR formata (2015.) i najmanje zahtjevan. Glavna razlika u odnosu na bolje formate – da ne idemo sad u nepotrebne tehnikalije – jest što TV pročita prosječne metapodatke o slici na početku filma, i to je to. Dakle svjetlina, boje, i svi drugi podaci se jednom očitaju i ne mijenjaju se za cijeli film. Koji naravno, ima obilje različitih kadrova… Ovo podržavaju svi HDR televizori na tržištu.

HDR10+ podržavaju svi Samsungovi 2018. televizori, stići će update za 2017. TV lineup, te za Panasonicove bolje televizore. Glavna razlika u odnosu na HDR10 jest dinamičko dijeljenje metadata podataka. Konkretno: TV mijenja postavke za svaki kadar filma, umjesto da koristi prosječne. To vidljivo poboljšava kvalitetu slike. Ovo je otvoreni (besplatni) standard, koristi ga Amazon Prime Video.

Dolby Vision HDR – najbolji, ali i proizvođačima najskuplji HDR standard (treba plaćati licencu Dolbyu…). Također koristi dinamičke metadata podatke kao i HDR10+. Postoji široka baza filmova i serija na Netflixu i UHD Blu-ray diskovima koja koristi Dolby Vision HDR standard. Razlika u odnosu na HDR10 je vidljiva, ali u odnosu na HDR10+ je minimalna.

Što TV treba imati za dobar HDR efekt?


Sad kad smo prošli glavne HDR standarde, pitanje jest: je li svaki HDR televizor s istim certifikatom jednako dobar za HDR? Nažalost, odgovor je – nije.

Da bi što bolje prikazao video visokog dinamičkog raspona, LED LCD televizor treba imati širi spektar boja, lokalno zatamnjenje a za najbolje rezultate, FALD ili Direct LED lokalno zatamnjenje. Pogađate – to imaju najbolji LED LCD televizori poput Samsunga Q9F 2018, Sony ZD9 i XE / XF 93 / 90.

Lokalno zatamnjenje podiže kontrast. EDGE LED (LED diode su po rubovima, najčešće samo dolje) mogu selektivno osvijetliti samo vertikalne stupce, njih 5-6 za cijeli TV. Direct LED ima od 40 zona (Sony XE9005) do 640 zona (Sony ZD9). LED-ice su smještene iza zaslona, i to je mnogo precizniji i bolji način pozadinskog osvjetljenja.

OK, a što je to Quantum Dot? To je dodatni filtar s česticama nano veličine koji proizvodi čišću svjetlost. Neophodan je da bi se LED LCD televizor približio 100% DCI-P3 spektru boja. Očekivano, quantum dot LED osvjetljenje nalazimo na top modelima

Uvodni HDR televizori nemaju ništa od navedenog, i zapravo ne mogu prikazati HDR video.

Boje – traži se DCI-P3
Ako TV nema prošireni spektar boja, koristi Rec.709 boje koje su s nama desetljećima. Gledamo ih u TV programu, preko DVD do do Blu-ray diskova.

Noviji standard je DCI-P3. Za usporedbu, Rec.709 prikazuje do 70% DCI-P3 spektra boja.

Nisu niti sve televizori s proširenim spektrom boja isti. Uvodni modeli mogu prikazivati do 90% DCI-P3 spektra boja, dok samo najbolji LED LCD televizori i svi OLED-i prikazuju puni spektar (100% DCI-P3, ili jako blizu toga).

Da bi vaše oko vidjelo razliku u praksi potrebno je oko 3 – 4 % DCI-P3 spektra razlike.

Zašto nam treba više boja, što nedostaje starom Rec.709 spektru? Primjerice, Rec 709 ne pokriva Ferrari crvenu boju, koju samo DCI-P3 televizori mogu točno prikazati. Isto vrijedi za boje nijanse zelene i plave boje.

OK, želim top 4K HDR TV. LED LCD ili OLED?


Kratak odgovor: OLED je bolji za gledanje po noći i uz malo svjetla, najbolji LCD televizori su bolji za gledanje po danu, jer su svjetliji što je bitno za HDR efekt, ali i gledanje klasičnog programa. Svi smo se našli u situaciji da trebamo navući zavjese za ugodno gledanje televizora, zar ne?

Direct LED LCD televizori su otprilike dvostruko svjetliji u vršnoj svjetlini (npr, kada treba prikazati sunce koje izviruje iza oblaka) od OLED-a. Dodatno, LED LCD televizor ne može zapržiti sliku (burn in).

S druge strane, OLED televizori ne mijenjaju sliku kada je gledate pod kutom (na LED LCD-u slika bijedi a kontrast pada pod otklonom), imaju savršenu crnu i mogu upravljati svjetlinom svakod piksela zasebno (njih 8 milijuna).

Prisjetimo se, najbolji LED LCD televizori upravljaju s do 640 zona na ekranu, dakle mogu mijenjati svjetlinu u grupama od po 8.000.000 / 640 = 12.500 piksela. To je daleko od idealnog, i rezultira blooming efektom (vidljivim probijanjem svjetlosti oko objekata).

Brzo, brže, sport


Za ugodno gledanje brzih kadrova – sport, akcijski filmovi – trebate LED LCD TV s trikovima, ili OLED TV.

Osnovni LED LCD televizori će mutiti sliku u brzim kadrovima. Proizvođači se protiv toga bore interpolacijskim procesorom i titranjem pozadinskog osvjetljenja.

Interpolacijski procesor istovremeno i zaglađuje pokrete; ako vam se to ne sviđa (soap opera efekt) možete smanjiti njegov intenzitet ili ga isključiti.

U pravilu, oboje dobivate u srednjoj klasi televizora, što znači od serije 6000 kod naših top brandova – Samsung, Sony, Philips, LG, Panasonic. Upravo zato ne preporučamo slabije modele za gledanje sporta, bez obzira gledate li SD TV (naš TV program), HD ili 4K sliku.

Treba imati na umu da su nedostaci u brzini odziva LED LCD panela vidljiviji s porastom dijagonale.

OLED televizori su znatno brži, oni ne mute sliku u pokretu.

Nadamo se da smo vam malo pomogli ovim vodičom za kupovinu u odabiru idealnog televizora za vaše potrebe. Čitaj, nogomet :-) Traži se brzina, onda sve ostalo. Provjerite našu ponudu najboljih TV brandova – Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic – uz plaćanje na do 36 rata, te besplatnu dostavu isti dan!