Samsung Galaxy Note10+ postavio 13 rekorda za kvalitetu ekrana

Samsung Galaxy Note10+ postavio 13 rekorda za kvalitetu ekrana

Sjećamo se: sa Samsungom Galaxy Note 4 su stigli prvi precizno kalibrirani OLED ekrani, koji su do tada imali atraktivne, ali nevjerne boje. Samsung je uvijek za Note uspio malo doraditi postojeću generaciju OLED ekrana sa aktualne S serije, no ove godine su napravili sjajan posao - Note 10+ ima znatno, a ne malo bolji ekran od također izvrsnog Samsunga S10+.

Treba napomenuti: za razliku od DxOMarka, čije rezultate mnogi osporavaju, u brojke DisplayMatea nitko nikada ne sumnja. Kvaliteta ekrana je ekzaktno mjerljiva, postoji profesionalna oprema i tu nema mjesta subjektivnim dojmovima.

Dakle, kakav je ekran Samsunga Galaxy Note 10+? Galaxy Note10+ ima veliki 6.8" vrhunski Dynamic AMOLED zaslon sa zakrivljenim bokovima koji ispunjava gotovo cijelo prednje lice telefona od ruba do ruba.

Iako je OLED zaslon fleksibilan, zaslon ostaje krut ispod vanjskog čvrstog stakla. Galaxy Note10 + zaslon je za 10% veći od zaslona Note 9, zbog mnogo manjih okvira i obruba, što rezultira visokim omjerom 92% ekrana prema površini mobitela.

Zaslon također ima novi faktor oblika s većom visinom i širinom Omjera slike 19: 9 = 2,11, što je 19% veće od 16: 9 = 1,78 na većini pametnih telefona (i televizora sa širokim zaslonom), jer zaslon sada ima isti cjelokupni oblik kao i cijeli telefon. Viši je u načinu portreta, a širi u pejzažnom načinu.

Glavni zaslon ima zaobljene kutove i zakrivljen je s lijeve i desne ivice, što osigurava dva dodatna korisnička podesiva područja Edge Screen-a koja se mogu vidjeti s prednje i bočne strane, pa čak i kada je telefon postavljen licem prema dolje. To je posebno korisno za statusne poruke, obavijesti, podsjetnike, rubni sat i noćni sat u načinu Always On Display. Samsung Galaxy Note10 + postavlja ili izjednačuje 13 rekorda kvalitete zaslona pametnih telefona, redom:

 •   - Najviša apsolutna točnost boja (0,4 JNCD) - vizualno se ne razlikuje od savršenog.
 •   - Najviša preciznost skale slike i točnost intenziteta (2,17 gama) - vizualno se ne razlikuje od savršenog.
 •   - Najmanji pomak u skali točnosti i intenziteta boje s APL-om sadržaja slike (0,8 JNCD) - vizualno se ne razlikuje od savršenog.
 •   - Najmanji pomak u kontrastu i intenzitetu slike s APL-om sadržaja slike (0,03 gama) - vizualno se ne razlikuje od savršenog.
 •   - Najmanja promjena vršne osvjetljenja sa prosječnom razinom slike APL (6 posto).
 •   - Najveća svjetlina na cijelom zaslonu za OLED pametne telefone (793 niti pri 100% APL).
 •   - Najviša svjetlina zaslona (1.308 nita za niski APL).
 •   - Najveća nativna boja u boji (113% DCI-P3 i 142% sRGB / Rec.709).
 •   - Najviši omjer kontrasta (beskonačno).
 •   - Najniža refleksija zaslona (4,3 posto).
 •   - Najviša ocjena kontrasta u ambijentalnom svjetlu (184 za 100% APL i 304 za vršnu svjetlinu).
 •   - Najmanja varijacija svjetline s kutom gledanja (24 posto pri 30 stupnjeva).
 •   - Najveća vidljiva razlučivost ekrana 3K (3040x1440) - 4K ne izgleda vizualno oštrije na pametnom telefonu.

Ono što će prosječan korisnik najviše primijetiti su visoka svjetlina i manje refleksije - oboje je itekako korisno za gledanje po danu, na otvorenom. Tu je i jako mali pomak boja pod otklonom, što je jedna od dvije zamjerki OLED ekranima (druga je burn in).

Samsung je uspio nadograditi izvrstan Dynamic AMOLED sa S10 serije, pa je sada sasvim jasno: Samsung Galaxy Note 10+ ima najbolji ekran na tržištu.

izvor