Prijelaz na novu TV tehnologiju: što tu vrijedi znati?

Prijelaz na novu TV tehnologiju: što tu vrijedi znati?

To je dobra vijest? Stvarno? Nećete vjerovati – ali jest. Mi u Hrvatskoj navikli smo da nas stalno bombardiraju novostima za koje nam s najviše razine tvrde da su dobre – a nisu uvijek takve; barem ne za svakog. Ove, začudo, jesu: jer, koštat će vas malo ili ništa a donijet će očite koristi.

Problem je u tome što, kao i kod većine novosti koje dolaze od strane države, one nisu objašnjene tako da ih svatko može lako razumjeti: te novosti su uvijek pisane birokratskim rječnikom, tako da ih je teško razumjeti. I uvijek nedostaju neke bitne informacije.

Uvjerite se i sami: u službenoj obavijesti jasno piše kada se nova tehnologija uvodi. U tablici su pregledno navedeni datumi kada se prelazi na novu tehnologiju (u pojedinoj regiji: na mapi se vidi kojoj regiji pripadate). No, daleko od toga da je sve jasno. Prvo, nigdje ne piše što će se dogoditi nakon što se te novosti uvedu: hoće li se stara tehnologija odmah ukinuti – što znači da svoje stare TV prijemnike više nećete moći koristiti za gledanje TV programa – ili će se neko vrijeme emitirati i novi i stari TV signal, pa ćete imati vremena zamijeniti uređaje?

Odgovor nigdje jasno ne piše, ali ne morate pažljivo iščitavati da shvatite da se ne isplati čekati: odmah nadogradite svu svoju opremu, ne čekajte zadnji dan! Tim prije što zapravo i ne morate čekati datume navedene u tekstu da se uključite u novu tehnologiju: većini Hrvata je ona već dostupna – premda to ne piše u službenoj objavi!

Da konačno pređemo na najvažnije pitanje: zašto je prijelaz na novu tehnologiju dobra vijest? Zato što donosi više prednosti. Za početak, slika je bolja i zvuk je bolji. Nije to neka velika razlika – na istom televizoru jedva da ćete vidjeti i čuti razliku – ali ipak: dobro dođe.

(Iskusniji korisnici će se sjetiti da su DVD-ovi koristili MPEG2 kompresiju a noviji, tehnološki savršeniji Blu-ray diskovi koriste MPEG4; ista je stvar i ovdje: stari DVB-T koristio je MPEG2 a novi DVB-T2 koristi MPEG4.)

Važnija je vijest da je nova tehnologija naprednija, što u praksi znači da ćete rjeđe vidjeti „kocke“ i razne druge smetnje – na koje su mnogi od nas navikli, pogotovo na starijim prijemnicima, koji su često znali patiti i od sporog prebacivanja s programa na program; takvih problema više nema!

Pravi razlog zašto se uopće uvodi nova tehnologija je taj što MPEG4 zahtjeva prebacivanje manje podataka, a to znači da se preko jednog odašiljača može emitirati više kanala nego dosad. To pak znači da, kada se uvedu novi programi, moći ćete ih odmah primati: nećemo morati čekati da se uvedu novi odašiljači da bi se na njima mogli emitirati novi programi. Drugim riječima, nemojte se začuditi ako se za par mjeseci pojave novi programi!

Još bolja vijest je da se novom tehnologijom mogu prenositi dodatne aplikacije koje će omogućiti gledateljima da reagiraju na zbivanja na TV-u. Naravno, to znači da će nas još više bombardirati reklamama (jer ćemo moći kupovati robu koju nam reklamiraju na TV-u) ali ćemo moći i odgovarati na anketna pitanja, glasovati i reći svoje mišljenje… i tko zna što još sve, jer ta se tehnologija neprestano razvija i nudi nove mogućnosti – kao i na mobitelima!

Dakle, kupujete novi televizor? Naravno, ne morate: ako imate novi televizor, proizveden u posljednjih nekoliko godina, on vjerojatno već podržava novu generaciju: DVB-T2. Ali ako vam je ionako vrijeme za nabavku novog televizora, Sancta Domenica će vam rado izaći u susret: u tijeku je akcija kojom nudimo snižene, promotivne cijene novih televizora s DVB-T2 prijemnicima!

Konkretno, u akcijskoj ponudi su slijedeći modeli Samsungovih televizora: TU7072 (u veličini 43"50" i 55"), TU7102 (43" i 50"), TU7172 (43"50" i 55"), TU8072 (43"50" i 55") i TU8502 (43").

Od Philipsovih televizora, na akciji su modeli 32PHS550543PFS5505, zatim PFS6805  (također u 32" i 43" varijanti) te UHD model PUS7507 u tri veličine: 43, 50 i 58".

Od LG-ovih modela, na akciji su 32" televizor LM550, jači Full HD model LM630 s ekranom od 32" i 43" te UHD model PUS705 koji se nudi u veličinama 43", 50" i 58".

Grundig nudi još veći izbor: model VLE4820 (u veličinama 32, 40 i 43"), GEH model veličine 32" i njegova veća braća s oznakom GEF, veličine 40" i 43", te najjača, UHD serija GDU7502 u tri veličine: 43", 49" i 55".

Konačno, tu je Vivax s po dva modela serije LE112 (32" i 40"), dva modela serije LE120 (također 32" i 40") te dva Smart modela (50" i 55").

Ako pak ocjenjujete da vam ipak nije potreban novi televizor, rješenje je da kupite samo novi prijemnik. Preporučujemo vam tri modela koja također nudimo po akcijskoj cijeni: Intek uz kojeg dobivate Evo TV na dar, Vivax 181 ili još povoljniji Maxpower – ali bez brige, sva tri su jeftinija od 200 kuna!

I naravno, svi uređaji u našoj ponudi (i televizori i samostalni prijemnici) kompatibilni su s izvedbom MPEG4 standarda koji se u Hrvatskoj koristi za digitalni prijam TV signala (HEVC/H.265). To vrijedi istaknuti jer se ponegdje, čak i na našem tržištu, znaju naći stari modeli koji ne podržavaju ovaj standard.

I za kraj: antene. I one će vas koštati otprilike isto toliko – ali će vam zatrebati samo ondje gdje nemate riješenu „pravu“, krovnu ili vanjsku antenu. Naravno, i njih nudimo po akcijskoj cijeni: to su Philips SDV5225SDV6224 i SDV5231.