Predstavljeni su novi iPhone 13 uređaji

Predstavljeni su novi iPhone 13 uređaji

Apple je na jučerašnjem eventu otkrio novu seriju iPhone 13 uređaja. Osim novog dizajna, serija 13 opremljena je s A15 bionic čipom, naprednim kamerama i unaprijeđenom baterijom.


iPhone 13 i iPhone 13 mini redizajnirani su iznutra i izvana te dolaze u 5 različitih boja sa ravnim ekranom i elegantnim aluminijskim kućištem. Modeli od 6.1 i 5.4 inča imaju keramičku zaštitu ekrana koju koristi samo Apple i koja nudi najbolju zaštitu na tržištu. Oba modela imaju IP68 certifikat koji ih štiti od vode i prašine. Redizajnirana stražnja kamera sa dijagonalno postavljenim lećama omogućuje napredan sustav dvostrukih kamera.

Najnapredniji sustav kamera do sada
iPhone 13 i iPhone 13 mini opremljeni su novim sustavom kamera koje nude zapanjujuću kvalitetu slika i videa. Nova širokokutna kamera dolazi sa najvećim senzorom do sada koji prikuplja 47% više svjetla za bolje rezultate u uvjetima slabog osvjetljenja. Sensor shift OIS stabilizira senzor umjesto leće kako bi osigurao oštriju sliku dok nova ultra Wide kamera bilježi slike s većom razinom detalja.

Napredni Super Retina XDR OLED displej nudi vrhunski kontrast za savršenu crnu boju i 28% bolju svjetlinu ekrana, što čini korištenje na suncu znatno boljim i jednostavnijim.

Dulje trajanje baterije od 2 i pol sata dolazi i na iPhone 13 i na iPhone 13 mini, zahvaljujući prvenstveno novom A15 Bionic čipu, većoj bateriji i optimizaciji između hardvera i softvera.


A15 bionic je novi čip sa 6 jezgri, od kojih su dvije high-performance a četiri high-efficiency sa dodatnim šestojezgrenim GPU-om. Novi čip donosi znatno bolje performanse uz manju potrošnju energije. Pri njegovoj izradi korištena je 5 nanometarska tehnologija što je rezultiralo brojem od preko 15 milijardi tranzistora, što znači da će procesor obavljati složene zadatke bez napora i velike potrošnje energije.


iOS 15
Nova verzija operativnog sustava unapređuje iskustvo korištenja sa novim načinima povezivanja i naprednim sustavima umjetne inteligencije. FaceTime pozivi su prirodniji zahvaljujući prostornom zvuku i novom Portret modu. Apple Maps nude nove načine navigiranja u trodimenzionalnom prikazu i prilikom korištenja izmijenjene stvarnosti.